Medtronic neemt Sapiens Steering Brain Stimulation over

DBS-technologieën van Sapiens uitbreiding van neuromodulatieproductaanbod van Medtronic en versterking van leidende positie op neurowetenschappelijk gebied
HEERLEN/EINDHOVEN – 26 augustus 2014 – Medtronic, Inc.(NYSE: MDT) heeft vandaag bekendgemaakt dat het Sapiens Steering Brain Stimulation (Sapiens SBS) heeft overgenomen — een particuliere onderneming die technologieën voor diepe hersenstimulatie (DBS) ontwikkelt — voor ongeveer $ 200 miljoen; de transactie is betaald in contanten.

De overname van Sapiens versterkt de mogelijkheden van Medtronic binnen een belangrijk onontgonnen gebied in de geneeskunde: de modulatie van de hersenfunctie.

dbsDe acquisitie is illustratief voor de voortdurende investeringen van Medtronic in innovatie; het bedrijf streeft ernaar de ‘partner of choice’ te worden voor neurochirurgen en neurowetenschapscentra over de hele wereld.

 

Sapiens SBS, gevestigd in Eindhoven, ontwikkelt een DBS-systeem dat beschikt over een geavanceerde DBS-sonde met 40 afzonderlijke stimulatie-elektrodes. Dit geavanceerde systeem is ontworpen om een nauwkeurigere stimulatie van de specifieke gebieden in de hersenen mogelijk te maken, wat mogelijk leidt tot een snellere procedure en minder bijwerkingen van de stimulatie.

 

De medewerkers van de vestiging in Eindhoven zullen het op de markt brengen van de technologie gewoon voortzetten. In de toekomst zal de campus als wereldwijd R&D-centrum toegevoegd worden aan de bestaande R&D-activiteiten van de Neuromodulation-divisie van Medtronic.
Medtronic en Sapiens SBS zullen de productontwikkeling gezamenlijk afronden en beginnen met het klinische onderzoek om deze technologieën toe te voegen aan het uitgebreide DBS-productportfolio binnen de Neuromodulation-divisie van Medtronic.

 

“Met deze overname versterken we onze leidende positie op neurowetenschappelijk gebied met een innovatieve hersenmodulatietechnologie die — samen met ons uitgebreide aanbod aan DBS-oplossingen — in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan een hervorming van de behandeling van patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en essentiële tremor”, verklaarde Lothar Krinke, Ph.D., vice president en general manager van de Hersenmodulatiedivisie van Medtronic.

 

“Sinds 2011 hebben de werknemers van Sapiens onophoudelijk gewerkt aan de ontwikkeling van een geavanceerd systeem voor diepe hersenstimulatie”, verklaarde Jan Keltjens, chief executive officer van Sapiens SBS. “We zijn enthousiast dat we nu deel gaan uitmaken van Medtronic en kijken ernaar uit om gezamenlijk deze en andere innovatieve technologieën en therapieën te ontwikkelen ten behoeve van neuromodulatiepatiënten over de hele wereld.”

 

Medtronic is pionier en koploper op het gebied van neuromodulatie, de doelgerichte en gereguleerde toediening van elektrische pulsen en geneesmiddelen aan specifieke locaties in het zenuwstelsel. De Neuromodulation-divisie van de onderneming ontwikkelt implanteerbare neurostimulatie- en geneesmiddelenafgiftesystemen voor de behandeling van chronische pijn, veelvoorkomende bewegingsstoornissen, spasticiteit en urologische en gastro-intestinale aandoeningen. Medtronic is een pionier op het gebied van DBS en meer dan 115.000 patiënten wereldwijd zijn inmiddels behandeld met de DBS-therapie van Medtronic. Deze therapie is wereldwijd in veel landen — waaronder Europa en de Verenigde Staten — goedgekeurd voor de behandeling van de invaliderende symptomen van essentiële tremor, de ziekte van Parkinson in een gevorderd stadium  en therapieresistente, chronische, primaire dystonie; de behandeling van deze laatste aandoening is in de Verenigde Staten goedgekeurd voor toepassing met een zg. humanitarian device-vrijstelling (HDE, Humanitarian Device Exemption). In Europa, Canada en Australië is de DBS-therapie verder goedgekeurd voor de behandeling van refractaire epilepsie. De DBS-therapie van Medtronic is ook goedgekeurd voor de behandeling van ernstige, therapieresistente obsessieve-compulsieve stoornissen (OCD) binnen de Europese Unie en Australië, en in de Verenigde Staten met een HDE-vrijstelling.

 

De transactie zal naar verwachting voldoen aan de financiële langetermijncriteria van Medtronic en is niet van invloed op de inkomstenindicatie voor het boekjaar 2015.

 

Over Sapiens SBS

Het in Eindhoven gevestigde Sapiens SBS is in 2011 opgericht door Sjaak Deckers, Hubert Martens en Michel Decré. De onderneming is een spin-out van Philips en wordt gesteund door Wellington Partners, Edmond de Rothschild Investment Partners, Life Sciences Partners (LSP), de Wellcome Trust, INKEF Capital en Gilde Healthcare.

 

Over Medtronic

Medtronic, Inc. (www.medtronic.com), met hoofdkantoor in het Amerikaanse Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie (pacemakers, ICD’s, stents, hartkleppen, insulinepompen, neurostimulatoren, enz.). Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland.

 

Medtronic Nederland heeft een verkoopkantoor en een internationaal distributie- en servicecentrum in Heerlen, het Bakken Research Center en een trainingscentrum in Maastricht, een productiefaciliteit in Kerkrade en het verkoopkantoor van CoreValve in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.medtronic.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen