Nederland wint WK voetbal voor kinderen met diabetes

0
602

Nederlandse Kay Ruiter (14) uitgeroepen tot speler van de zevende editie van de Medtronic Junior Cup Diabetes
Nederland heeft de zevende editie van de Medtronic Junior Cup Diabetes gewonnen. De Nederland versloeg in de finale het Belgische team met 2-0. De stralende gezichten van de deelnemers maken ook iets anders duidelijk: ze zijn allemaal winnaars in de dagelijkse strijd tegen diabetes.

In het Olympisch Sportcentrum Papendal in Arnhem is men wel gewend aan de luide supporterskreten tijdens de wedstrijden van de plaatselijke profclub Vitesse. Maar zoveel opwinding als in het voorbije weekend hadden ze nog niet vaak meegemaakt. 132 kinderen met type 1 diabetes uit twaalf landen (België, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije en Zwitserland) streden er om de wereldbeker. Enkele honderden toeschouwers waren getuige van de adembenemende finale.

Bondscoach Tino Stoop is bijzonder trots op zijn kersverse wereldkampioenen. “Het Nederlandse team bestond uit jongens en meisjes uit heel Nederland. Samen hebben onze voetbaltalenten als helden gestreden voor de eindoverwinning, die dik verdiend was. Ik vind het bijzonder knap dat jongeren met diabetes in staat zijn zo’n prachtprestaties neer te zetten. Samen met de honderdentoeschouwers hebben we genoten van een perfect georganiseerd WK. Dat smaakt naar meer, volgend jaar komen we graag de titel verdedigen”, belooft Tino Stoop.

Kay Ruiter reageert enthousiast op de overwinning van het team en zijn award. “Het was een supervet toernooi en we hadden een heel sterk team. Het was heel bijzonder om tegen jongeren uit zoveel landen te spelen die ook allemaal diabetes hebben. Je merkte er eigenlijk niet veel van.”

Voor veel van de 10 tot 14 jaar oude patiëntjes en hun begeleiders was dit toernooi ook een unieke gelegenheid om jongeren in een vergelijkbare situatie te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over het omgaan met diabetes. De kinderen maakten volop nieuwe vrienden tijdens het voetballen. “Het is onderdeel van onze missie om onze patiënten van dienst te zijn; we zijn blij en trots dat we hen een positieve diabeteservaring konden geven,” aldus Annette Brüls, Vice president Diabetes van Medtronic voor West-Europa en Canada. “Alle teams kwamen hiernaartoe om te winnen en haalden alles uit de kast, zonder fair play en respect uit het oog te verliezen,” aldus Bas van de Goor, ambassadeur en organisator van de World Cup Diabetes.

De Medtronic Junior Cup Diabetes heeft als doel om sporten bij kinderen met type 1 diabetes te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging voor mensen met type 1 diabetes goed en veilig is, op voorwaarde dat hun bloedglucosespiegel goed wordt gemonitord. Type 1 diabetes is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. Er bestaat geen preventieve behandeling voor deze auto-immuunziekte. Het aantal kinderen met de diagnose diabetes stijgt jaarlijks met een alarmerend percentage; 5% bij kinderen onder de schoolleeftijd en 3% bij schoolgaande kinderen en adolescenten. Patiënten hebben insuline nodig om hun bloedglucosespiegel onder controle te krijgen en te houden. Sporten helpt jonge patiënten om met hun aandoening om te gaan en die onder controle te krijgen.

De Medtronic Junior Cup Diabetes wordt sinds 2007 georganiseerd door Medtronic (www.medtronic.nl). De diabetesdivisie van Medtronic (www.medtronic-diabetes.nl) is wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde oplossingen voor diabetesmanagement. Deze editie van 2014 werd in goede banen geleid door World Cup Diabetes, een organisatie opgezet door Bas van de Goor, voormalig olympisch volleybalkampioen met type 1 diabetes. Hij is actief promotor van sporten voor diabetespatiënten.

Vorig artikelTe zware kleuter pest vaker
Volgend artikelAD: Jaarpremie zorgverzekering 2015 verhoogd naar €1215,-
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.