Catharina Ziekenhuis ziet verdere toename van patiënten met complexe zorgvraag

Array

Het Catharina Ziekenhuis behandelt steeds vaker patiënten die complexere zorg nodig hebben. Dat blijkt uit de jaarrekening en het jaarverslag over 2013 die het ziekenhuis vandaag publiceerde. Het ziekenhuis ziet, net als alle andere ziekenhuizen in Nederland, de groei in de reguliere basiszorg in 2013 stabiliseren. Maar door de concentratie van zorg nemen de complexiteit en de duur van de behandelingen in het Catharina Ziekenhuis toe.

Zo werden op de speerpunten hart- en vaatziekten, kanker, nierziekten en overgewicht duidelijk meer patiënten behandeld die moeilijke ingrepen moeten ondergaan. Het ziekenhuis heeft in 2013 een positief resultaat geboekt van 4,5 miljoen euro op een omzet van 336,8 miljoen. Het weerstandsvermogen steeg verder naar 21,6 procent. “We hebben daarmee een bevredigend resultaat geboekt. Zeker gegeven de aanhoudende druk op kostenbeheersing in de zorg en de steeds complexer wordende wet- en regelgeving”, aldus Piet Batenburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis.
Catharina Ziekenhuis EindhovenConcentratie van zorg
In de samenwerking met andere ziekenhuizen ziet het Catharina Ziekenhuis de trend van concentratie terug. Batenburg: “Het Catharina Ziekenhuis vervult in de regio duidelijk een ‘academische’ functie. Ziekenhuizen uit de hele regio verwijzen steeds vaker patiënten die moeilijke ingrepen moeten ondergaan door naar ons. Na zo’n ingreep gaat de patiënt vaak terug naar zijn eigen vertrouwde ziekenhuis. Die hechte samenwerking met de andere ziekenhuizen in de regio maakt het voor ons mogelijk complexe operaties te blijven doen en houdt die zorg voor patiënten in de regio beschikbaar.”

Gastvrijheid

In 2013 is veel aandacht besteed aan het thema gastvrijheid. Om dit nog verder te verbeteren vonden vorig jaar 130 workshops Gastvrij Gedrag plaats voor alle medewerkers. De telefonische bereikbaarheid werd aangepakt en er kwamen flatscreens in de wachtkamers, waarop patiënten informatie krijgen aangeboden over zaken in het ziekenhuis en wat de actuele wachttijden zijn. Die aanpak heeft zichtbaar resultaat. In onafhankelijke enquêtes over de kwaliteit van zorg en de ervaringen van patiënten scoort het ziekenhuis steeds beter. “Dat is een compliment aan alle medewerkers. We hebben een positieve trend te pakken”, aldus Batenburg.

NIAZ-accreditatie

Daarnaast is Batenburg trots op het behalen van de vierde NIAZ-accreditatie. “Medisch-inhoudelijke kwaliteit is en blijft de belangrijkste troefkaart van het ziekenhuis.” In februari vorig jaar ging het Catharina Ziekenhuis als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland op voor accreditatie bij het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) op niveau 4; het hoogst haalbare niveau op dit moment. Dit is substantieel zwaarder dan het op dit moment gebruikelijke niveau 3. Een team van twaalf externe auditoren lichtte een week lang onze zorgprocessen grondig door. Resultaat is dat het Catharina Ziekenhuis opnieuw een NIAZ-accreditatie behaalde. Naast het Catharina Ziekenhuis zijn er in Nederland maar twee andere ziekenhuizen die voor de vierde keer geaccrediteerd zijn.

Samenwerking
De raden van bestuur en de medische staven van de St. Anna Zorggroep in Geldrop en het Catharina Ziekenhuis zijn eind 2013 begonnen om de mogelijkheden tot een samenwerking te onderzoeken. Onderzocht wordt of en hoe samenwerking beide partijen kan versterken en hoe de sterke punten van beide ziekenhuizen optimaal kunnen worden gecombineerd. In 2014 worden verdere stappen gezet om tot samenwerking te komen.

Het jaarverslag en de jaarrekening zijn te downloaden op www.catharinaziekenhuis.nl/jaarverslag. Op www.jaarverslagenzorg.nl is vanaf donderdag 28 augustus de jaarrekening over 2013 op te vragen.

Recente artikelen