Hoge zorgkosten dramatisch voor veel patiënten

Array

“Als de zorgpremie volgend jaar inderdaad omhoog gaat met 120 euro, en het eigen risico stijgt, is dat bovenmatig en komen veel mensen in de problemen”, zegt Wilna Wind, algemeen directeur van patiëntenfederatie NPCF.

Mensen kunnen het niet meer opbrengen
De patiëntenfederatie krijgt vandaag veel telefoontjes van mensen die zich zorgen maken over de verhoging van de zorgpremie. “Gezinnen met een klein inkomen, een echtpaar met een klein pensioen, ze betalen samen straks 800 euro per jaar aan eigen risico. En dit naast de maandelijkse premie van ruim honderd euro per persoon. Ze zeggen ‘we kunnen het niet meer opbrengen’, weten niet hoe het verder moet. De kosten van de zorg lopen nu voor mensen dramatisch op. We trekken aan de bel.”

eigen bijdrage geld piederen rondkomenAfschaffing compensatieregelingen
Niet alleen de zorgpremie en het eigen risico stijgen fors maar tegelijkertijd worden ook nog compensatieregelingen afgeschaft. Zo krijgen mensen met lage inkomens sinds dit jaar geen ’tegemoetkoming eigen risico’ meer, en stopt de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.

Stapeling kosten raakt iedereen
“Mensen krijgen te maken met een stapeling van kosten. Met name is dit een ramp voor mensen die veel zorg nodig hebben en daar vaak ook nog eigen bijdragen voor moeten betalen. Maar dit raakt niet alleen hen, het raakt iedereen. Want deze bedragen hoest bijna niemand zomaar op”, zegt Wilna Wind.

Beloften leveren niks op
Mensen begrijpen niet waarom de kosten zo ver blijven oplopen, en waarom het in plaats van ‘beter’ en ‘betaalbaar’ alleen maar duurder wordt zonder dat er zicht is op verbetering. “We zien de belofte van ‘doelmatige zorg’, en het ‘voorkomen van onnodige zorgkosten’. Maar wat levert dat mensen op? Tot nu toe niks. De kosten voor mensen worden steeds hoger”, signaleert Wilna Wind.

Patiëntenfederatie NPCF roept zorgverzekeraars op om zorgvuldig af te wegen welke kosten moeten worden doorberekend in de zorgpremie. Wilna Wind: “Natuurlijk, de verpleging en verzorging voor langdurig zieken gaat naar de basisverzekering en zorgverzekeraars moeten reserves aanhouden. Maar wij willen dat nog eens goed gekeken wordt of die verhoudingen helemaal eerlijk zijn. En waarom de rekening voor de premiebetaler zo hoog moet oplopen.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen