Ziekenhuisopname aan het einde van het leven vaak te voorkomen

Deel ziekenhuisopnames aan levenseinde te voorkomen
Een kwart van de huisartsen denkt achteraf dat een ziekenhuisopname aan het einde van het leven voorkomen had kunnen worden. In de laatste levensmaanden zijn benauwdheid, digestieve en cardiovasculaire problemen vaak reden voor een opname. Als er echter vooraf goede afspraken worden gemaakt, hoeft dit niet altijd te leiden tot een ziekenhuisopname. Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper en verpleegkundige Ria de Korte-Verhoef. Zij promoveert 2 september bij VU medisch centrum.

terminale-zorgBekend is dat ruim de helft van de niet plotseling overleden patiënten in de laatste drie levensmaanden wordt overgeplaatst van thuis naar het ziekenhuis. We weten echter dat de meeste Nederlanders het liefst thuis willen blijven aan het levenseinde. Ria de Korte-Verhoef onderzocht de vermijdbaarheid van ziekenhuisopnames aan het einde van het leven. Op basis hiervan komt zij tot de volgende aanbevelingenom een ziekenhuisopname te voorkomen:

  • Markeer dat de dood nadert en maak een omslag in het denken over verder verloop ziekte.
  • Denk na over de inrichting van de acute behandeling en zorg aan het levenseinde.
  • Start anticiperende gesprekken en interventies voor het omgaan met te verwachte problemen.
  • Zorg voor ’totale’ begeleiding en monitoring van patiënten en familie gedurende het ziekteproces, dus zowel somatische als psychisch.
  • Regel continuïteit in zorg en behandeling thuis.

Toch blijft het moeilijk om ziekenhuisopname aan het levenseinde te voorkomen. Vanwege de complexiteit van de situatie rondom de patiënt: het onvoorspelbareziektetraject, de veelal acute problemen van somatische of psychosociale aard en de interactie tussen professionalskan ziekenhuisopname toch nodig zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen