Gebruik biosimilars meer dan een zaak van geld

Array

De maatschappelijke discussie over de inzet van biosimilar-geneesmiddelen spitst zich toe op financiële aspecten. Dat is maar een deel van het verhaal.

Biosimilars zijn varianten van biologische geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden als het octrooi op het originele middel is verlopen. Doorgaans zijn ze goedkoper dan het origineel, omdat veel minder onderzoek en speurwerk hoeft te worden gedaan. Op basis van eerder opgedage kennis zijn ook verschillende leden van Nefarma bezig met de ontwikkeling van biosimilars. Over enkele jaren zullen er vermoedelijk enkele tientallen beschikbaar zijn.

chromosoomZorgverzekeraars willen het gebruik van deze middelen bevorderen, zoals ook te lezen is in een artikel in het Financieele Dagblad van vandaag. Geneesmiddelenfabrikanten waarschuwen ervoor dat de middelen niet exact hetzelfde zijn als het origineel. Bij traditionele, chemisch gemaakte middelen, is bij originele en nagemaakte middelen sprake van dezelfde werkzame stof. In de meeste gevallen zijn ze daarom onderling uitwisselbaar. Bij biologische middelen ligt dat ingewikkelder. Om de kwaliteit van de behandeling te waarborgen, wordt daarom geadviseerd niet van geneesmiddel te wisselen als dat om medische gronden niet nodig is. Als patiënten eenmaal goed zijn ingesteld op een biologisch middel, is het raadzaam dit middel te blijven gebruiken, ongeacht of het een origineel middel of een biosimilar betreft.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geeft als richtlijn dat “patiënten zo veel mogelijk op een biologisch geneesmiddel moeten worden gehouden als ze daar klinisch goed op reageren wat betreft werkzaamheid en bijwerkingen.”

Gezien het karakter van de middelen is het niet raadzaam dat zorgverzekeraars bij biologische geneesmiddelen een preferentiebeleid voeren, vindt Nefarma. Immers, zo’n beleid houdt per definitie in dat de kans bestaat dat om de zoveel tijd wordt gewisseld van leverancier en middel.
Goede farmaceutische zorg betekent dat naar méér wordt gekeken dan louter de prijs van een middel.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen