Hart- en vaatziekten m/v

Array

Jij verdient toch ook de juiste zorg?
In Nederland sterven elke dag 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten, dat zijn elke dag 7 meer vrouwen dan mannen die eraan overlijden. In totaal sterven er 20.344 vrouwen per jaar aan deze aandoening. Dat is bijna één op de drie vrouwen (bron: CBS 2012). Toch is er weinig bekend over hoe hart- en vaatziekten zich uiten bij vrouwen, omdat het van oudsher wordt gezien als een mannenziekte.

Vrouwen met hart- en vaatziekten passen niet in het klassieke beeld dat er van de hart- en vaatziektenpatiënt bestaat, waardoor zij de juiste zorg mis kunnen lopen. En dat terwijl in Nederland hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn onder vrouwen.

hearthealthZo weten veel vrouwen bijvoorbeeld niet dat misselijkheid, extreme vermoeidheid, kortademigheid of duizeligheid ook symptomen kunnen zijn van een hartinfarct bij vrouwen. Doordat het meest bekende symptoom van een hartinfarct, een drukkende pijn in de borst, kan ontbreken bij vrouwen, herkennen zij een hartinfarct vaak niet op tijd, terwijl elke seconde telt. Meer informatie over de vrouwspecifieke symptomen vind je hier.

Wat houdt deze talkshow in? 
Tijdens het avondprogramma zullen medici en patiënten in gesprek gaan met elkaar over gender en hart- en vaatziekten. Drie “a-typische” hartpatiënten vertellen over hun ervaringen in de medische wereld op het gebied van gender en hart- en vaatziekten. Drie medisch specialisten, waaronder prof.dr. Angela Maas, hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, en dr. Niels Riksen, internist vasculaire geneeskunde, beiden van het Radboudumc Nijmegen, zullen met hen in gesprek gaan onder leiding van presentatrice Violet Falkenburg (o.a. bekend van Rondom tien).

WOMEN Inc. organiseert deze talkshow in samenwerking met Radboudumc en Hart&Vaatgroep namens de Alliantie Gender & Gezondheid. De talkshow is onderdeel van de tour langs UMC’s die de Alliantie Gender & Gezondheid organiseert.

Klik hier om meer te lezen over waarom WOMEN Inc. een talkshow over hart- en vaatziekten organiseert.

Meld je hier aan voor ‘Zoek de verschillen: hart- en vaatziekten m/v’

Wat? Talkshow over de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten
Wanneer? Dinsdag 30 september
Hoe laat? 18.30 – 20.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur)
Waar? Radboudumc in Nijmegen
Toegang: gratis, aanmelden verplicht

Ben je een zorgverlener of professional in de gezondheidszorg? Bekijk dan ook het middagprogramma over genderspecifiek medisch onderwijs.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen