Frisdranktaks meest effectief in de strijd tegen overgewicht bij pubers in VS

0
307

Obesitas bij kinderen in de Verenigde Staten blijft hoog. Een belasting op suikergezoete dranken zoals frisdranken, energiedranken, zoete thee en sportdranken zou obesitas bij jongeren reduceren, meer dan andere beleidsterreinen, zoals lichaamsbeweging of een verbod op reclame, dat zeggen de onderzoekers in ScienceDaily.Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar zou een naschools bewegingsprogramma het meest effectief zijn. Dat zeggen onderzoekers in American Journal of Preventive Medicine.

pepsi-cola-bradhamEen eerdere studie liet als zien dat een cent per ounce suikertaks accijns zou hebben gegenereerd 13250000000$ in 2010 Andere voordelen zijn dat het ook obesitas bij volwassenen zou reduceren. De onderzoekers onderzochten het effect in de literatuur en ontwikkelden een model om daarmee het effect op de BMI te voorspellen in een fictieve schoolpopulatie, over 20 jaar. De berekende frisdranktaks is 1 dollarcent per ounce (28 ml). De frisdranktaks zou de BMI bij jongeren 13-18 jaar met 2.4 percentagepunten verlagen, de beweegprogramma’s met 1.8 percentagepunten bij kinderen van 6-12 jaar, de reclameban zou een effect van 0.9 percentagepunten tot effect hebben.

Helaas is de uitvoering van een van deze beleidslijnen in de nabije toekomst is niet, aldus Kristensen. Dit zal ongetwijfeld veranderen als de wetenschappelijke basis voor dit beleid groeit en verandert in openbare toename van kennis vraagt ??om krachtiger optreden van de overheid. Onderzoek waaruit de schade van frisdanken met veel suiker blijft groeien.