NZa heeft tegenstrijdige taken

Array

NZa heeft een belangrijke opdracht gekregen”
In januari van dit jaar maakte Arthur Gotlieb een einde aan zijn leven. Zijn dood is een groot persoonlijk drama en een grote schok voor familie en vrienden, maar ook voor de collega’s bij de NZa. Het heeft op iedereen een enorme impact, zo heb ik in gesprekken met alle betrokkenen aan den lijve ondervonden. Collega’s vragen zich af: hoe kon dit gebeuren? Hadden we iets kunnen of moeten doen? Ook als organisatie stellen we ons deze vragen. Het rapport Borstlap geeft de NZa een belangrijke opdracht.

logo_nza-700x352We willen leren van de fouten die we maken en aanpakken wat we moeten verbeteren. De ‘Onderzoekscommissie intern functioneren NZa’ onder leiding van de heer Borstlap heeft vandaag haar bevindingen gepubliceerd van het onderzoek naar zaken die Arthur in zijn bezwaarschrift aan de kaak stelde – van zijn persoonlijke behandeling tot de toegang van vertrouwelijke informatie. De conclusies zijn niet mals. Het is een serieus rapport waar we serieus mee aan de slag gaan. We nemen onze verantwoordelijkheid en zullen de opdracht van de minister uiteraard consciëntieus aanpakken.

Het is goed dat het rapport er nu is en we er mee aan de slag kunnen. Het rapport is evenwichtig en geeft een heldere analyse van de bejegening van Arthur Gotlieb. Het geeft ook een scherpe analyse van personeelsbeleid en ICT. Zaken die onvoldoende geregeld zijn moeten worden verbeterd. Het bevat handzame aanbevelingen die we vanzelfsprekend verder zullen beoordelen, inclusief de wijze waarop we dit aanpakken. We zullen de minister hierover later rapporteren.

De rol van de NZa binnen het Nederlandse zorgstelsel als regelgever en toezichthouder is dynamisch en complex. Het rapport geeft de minister aanbevelingen over de inrichting van deze taken.

Een aantal zaken staat voor de interne organisatie vast: de integriteit van de organisatie moet boven alle twijfel verheven zijn. Vertrouwelijke informatie is bij de NZa veilig. Leiding geven doen we met het hoofd én met het hart. Dat is ook mijn opdracht en daar wijken we niet van af.

Maarten Ruys
voorzitter Raad van Bestuur a.i.
Nederlandse Zorgautoriteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen