Diëtist is belangrijke schakel in het medisch proces
ArrayDe diëtist ontwikkelt zich steeds meer tot een ‘voedingsdokter’ die met eigen kennis en kunde bijdraagt aan het genezingsproces van de patiënt. Door de academisering van het vak ontworstelt de diëtist zich aan het oude imago van voedingsdeskundige, die zich louter richt op te dikke mensen. De nieuwe diëtist brengt de voedingstoestand van de patiënt in kaart als belangrijke bijdrage aan de behandeling én genezing. Donderdag 4 september organiseert de dienst diëtetiek & voedingswetenschappen van VUmc het symposium ‘Meten weten eten; Innovaties in de Diëtetiek’ waar deze punten de revue passeren.
eVoeding heeft tegenwoordig een grote publieke belangstelling. Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan of je komt artikelen tegen over gezonde voeding vaak op basis van wetenschappelijke resultaten. VUmc heeft een lange traditie van veel aandacht voor gezonde en juiste voeding. Deze ontwikkeling wordt nu bekroond met de benoeming van Marjolein Visser tot hoogleraar ‘Gezond ouder worden’ met speciale aandacht voor voeding en klinische diëtetiek. Met deze leerstoel wordt de diëtetiek een wetenschappelijk discipline. Er staan inmiddels veel onderzoek en innovaties op stapel gericht op de meest optimale voedingsbehandeling bij veroudering, ziekte, sport en andere omstandigheden. De diëtetiek heeft ook een duidelijke plek in het curriculum van de opleiding gezondheidswetenschappen van de VU.
Tijdens het symposium wordt ook het Zakboek diëtetiek: een praktisch handboek voor de diëtetiek gepresenteerd. Dit boek is bestemd voor diëtisten en andere (para)medici. Het geeft onder andere de definities, normaalwaarden en afkappunten die nodig zijn voor optimale diagnostiek van de voedingstoestand. Op www.zakboekdiëtetiek.nl zijn berekeningen uit te voeren, staat een overzicht van de relevante vragenlijsten, meetinstrumenten en actuele publicaties. Met dit boek wordt het diagnosticeren en klinisch redeneren eenvoudiger en krijgt het verdieping.
Bron: VUmc