Diëtist is belangrijke schakel in het medisch proces

Array

De diëtist ontwikkelt zich steeds meer tot een ‘voedingsdokter’ die met eigen kennis en kunde bijdraagt aan het genezingsproces van de patiënt. Door de academisering van het vak ontworstelt de diëtist zich aan het oude imago van voedingsdeskundige, die zich louter richt op te dikke mensen. De nieuwe diëtist brengt de voedingstoestand van de patiënt in kaart als belangrijke bijdrage aan de behandeling én genezing. Donderdag 4 september organiseert de dienst diëtetiek & voedingswetenschappen van VUmc het symposium ‘Meten weten eten; Innovaties in de Diëtetiek’ waar deze punten de revue passeren.

eerljk voedseleVoeding heeft tegenwoordig een grote publieke belangstelling. Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan of je komt artikelen tegen over gezonde voeding vaak op basis van wetenschappelijke resultaten. VUmc heeft een lange traditie van veel aandacht voor gezonde en juiste voeding. Deze ontwikkeling wordt nu bekroond met de benoeming van Marjolein Visser tot hoogleraar ‘Gezond ouder worden’ met speciale aandacht voor voeding en klinische diëtetiek. Met deze leerstoel wordt de diëtetiek een wetenschappelijk discipline. Er staan inmiddels veel onderzoek en innovaties op stapel gericht op de meest optimale voedingsbehandeling bij veroudering, ziekte, sport en andere omstandigheden. De diëtetiek heeft ook een duidelijke plek in het curriculum van de opleiding gezondheidswetenschappen van de VU.

Tijdens het symposium wordt ook het Zakboek diëtetiek: een praktisch handboek voor de diëtetiek gepresenteerd. Dit boek is bestemd voor diëtisten en andere (para)medici. Het geeft onder andere de definities, normaalwaarden en afkappunten die nodig zijn voor optimale diagnostiek van de voedingstoestand. Op www.zakboekdiëtetiek.nl zijn berekeningen uit te voeren, staat een overzicht van de relevante vragenlijsten, meetinstrumenten en actuele publicaties. Met dit boek wordt het diagnosticeren en klinisch redeneren eenvoudiger en krijgt het verdieping.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen