Erfelijke hartziekten vaker in bepaalde postcodegebieden

Array

Bepaalde genetische afwijkingen die hartziekten kunnen veroorzaken komen veel vaker voor in bepaalde postcodegebieden in het noorden. Andere concentreren zich meer in postcodegebieden in het midden of zuiden van het land. Dit blijkt uit het boek ‘Founder mutations in inherited cardiac diseases in the Netherlands’ van cardioloog Arthur Wilde en klinisch geneticus Peter van Tintelen. De hoogleraren reiken het eerste exemplaar vandaag uit aan Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. Het boek biedt een overzicht over verschillende erfelijke aandoeningen en de spreiding ervan over heel Nederland.

hart cardio vrouwSinds de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn er verschillende erfelijke factoren ontdekt die een hartziekte kunnen veroorzaken. Zo hebben wetenschappers onder meer verschillende genetische oorzaken van hartritmestoornissen gevonden, mede dankzij steun van de Hartstichting. Deze ontdekkingen hebben het mogelijk gemaakt in ‘aangedane’ families mensen op te sporen die drager zijn van zo’n erfelijke factor. Dit maakt het mogelijk hen te behandelen, voordat ze getroffen worden door hartritmestoornissen die een hartstilstand kunnen veroorzaken.

Founder effect
Bepaalde erfelijke afwijkingen zijn terug te voeren op een zogenaamd ‘founder effect’. Deze erfelijke afwijkingen zijn ooit in een voorouder ontstaan, die zich heeft gevestigd in een bepaald gebied. Omdat deze erfelijke afwijkingen zijn doorgegeven aan volgende generaties en de nakomelingen generaties lang in dezelfde streek bleven wonen, is de concentratie van deze erfelijke afwijkingen in bepaalde gebieden tot op de dag van vandaag hoog gebleven.

Genetische afwijking
Het boek is van groot belang voor artsen die te maken krijgen met hartziekten bij hun patiënten, zoals ernstige hartritmestoornissen, hartfalen of een hartstilstand. Als zo iets zich voordoet bij iemand uit een bepaald postcodegebied, kan het extra belangrijk zijn om te controleren of er een genetische afwijking in het spel is. In dat geval moet er ook familieonderzoek plaatsvinden om na te gaan of er nog meer dragers van deze erfelijke factor in de familie zijn. Dragers van deze erfelijke factor kunnen dan een behandeling krijgen tegen bijvoorbeeld levensbedreigende hartritmestoornissen of tegen de ontwikkeling van hartfalen.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen