Zieke kraamvrouwen en zieke zuigelingen samen verpleegd

Zieke baby’s kunnen tegenwoordig in het UMCG bij hun moeder op de kraamafdeling worden verpleegd. Daarmee gaat de wens van vele kraamvrouwen in vervulling.

Vrouwen die na hun bevalling medische zorg nodig hebben worden opgenomen op de kraamafdeling. Hun baby mag dan in een wiegje naast het bed van de moeder staan. Maar als de baby zelf ook medische zorg nodig heeft, moest de baby tot voor kort opgenomen worden op de kinderafdeling. Het was naar voor de kersverse moeders, maar het was ook de gynaecologen, kinderartsen, verlos- en verpleegkundigen van het UMCG een doorn in het oog. Dat moest anders, en het kán nu ook anders. Sinds een paar maanden kunnen zieke zuigelingen in het UMCG bij hun moeder op de kraamafdeling verpleegd worden.

mother holdind hand of a premature baby in incubatorDe kinderartsen komen voor de behandeling van de pasgeborenen naar de kraamafdeling toe. Gemiddeld liggen er elke dag drie zieke zuigelingen bij hun moeder op kraamafdeling K3.

Het samen verplegen van moeder en kind is niet alleen erg goed voor de binding tussen moeder en kind, maar biedt nog meer voordelen. Het maakt het geven van borstvoeding een stuk gemakkelijker en moeder (en vader) kunnen zelf hun kind verzorgen, eventueel met ondersteuning.

Moeders met zieke zuigelingen kunnen zo’n acht tot tien dagen verblijven op de kraamafdeling. Veelal kunnen de kinderen daarna samen met hun moeder naar huis. Vaders mogen altijd blijven slapen (ook als het geen zieke zuigeling betreft overigens). Het UMCG heeft de verandering enkele maanden geleden ingevoerd en alle betrokkenen zijn erg enthousiast. Het UMCG is het enige ziekenhuis in Noord-Nederland waar zieke zuigelingen op de kraamafdeling verpleegd kunnen worden.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen