Gynaecologische patiënt sneller behandeld in Tjongerschans

Array

Baarmoederhalskanker

foto: vlnr Tiny van der Keyl (verpleegkundige), Werner Zwertbroek (gynaecoloog) en Linda Bouma (gynaecoloog) met de MyoSure apparatuur.

 

Gebruik MyoSure leidt tot minder belastende ingreep
Ziekenhuis Tjongerschans (Heerenveen) is na de zomer gestart met de MyoSure-methode. Gynaecologische patiënten kunnen op de behandelafdeling gebruik maken van deze methode om weefsel uit de baarmoeder te laten verwijderen. De gynaecologen lopen al langer voorop in deze zogenoemde minimaal invasieve chirurgie. Deze methode is weer een verdere vernieuwing. MyoSure maakt gebruik van een speciaal daarvoor ontwikkelde hysteroscoop (kijkbuis voor in de baarmoeder). De hysteroscoop is aangesloten op een videosysteem, een lichtbundel, een wateraanvoer- en afvoersysteem, en een kanaal voor het inbrengen van de MyoSure.

De hysteroscoop wordt via de schede en baarmoedermond de baarmoederholte ingebracht. Het is een snelle en minder belastende manier om poliepen en myomen (vleesbomen) te verwijderen uit de baarmoeder.

Korte behandeling
Het voordeel voor de patiënt is vooral de korte behandeltijd. Bij de traditionele behandeling (met schaartje) kan de procedure voor de patiënt soms lang duren. Tijdens de behandeling met MyoSure wordt het weefsel daarnaast weggezogen en opgevangen voor pathologisch onderzoek.

Sedatie
Door goede samenwerking van de gynaecologen met het sedatieteam van de Tjongerschans kunnen patiënten ook met grote poliepen en myomen op de behandelafdeling geholpen worden. Behandeling op de OperatieKamer is daardoor niet nodig. Deze ingrepen gebeuren dan onder sedatie (een lichte narcose). Ook angstige patiënten (met kleine poliepen en myomen) kunnen kiezen voor sedatie. Zo is men zich minder bewust van de behandeling.

Patiënten zijn snel na de ingreep weer wakker, maar worden nog even op de afdeling dagverpleging zorgvuldig bewaakt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen