Patiëntveiligheid staat voorop in het Erasmus MC

Array

Patiëntveiligheid is één van de belangrijkste onderwerpen binnen het Erasmus MC. Om de patiëntveiligheid te vergroten en te borgen heeft het Erasmus MC het Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) thema ‘High Risk Medicatie’ geïmplementeerd. In het kader daarvan gebruikt het Erasmus MC Mediclabel van Type 2 Solutions om ieder geneesmiddel te voorzien van een speciaal ontwikkeld standaard toedienetiket met scanbare barcode.

Dave Gonlag, anesthesiemedewerker in het Erasmus MC: “Dagelijks worden er op de OK per patiënt veel verschillende intra veneuze geneesmiddelen klaargemaakt volgens het VMS protocol*. Om de spuiten te etiketteren gebruikten we, vóór Mediclabel, voorgedrukte labels met kleurtjes.

Erasmus-MCVoor lang niet alle medicatie waren er stickers beschikbaar. Hiervoor gebruikten we dan een extra blanco etiket. Alle benodigde extra informatie werd er met de hand bijgeschreven. Het label was daardoor niet altijd goed te lezen en er werden op basis van de kleur van het etiket aannames gedaan. Met Mediclabel en 1 standaard label is dat verleden tijd. We gebruiken op het standaard label geen kleuren meer en hebben als barcode gekozen voor de GS1 Datamatrix. Dit sluit foutieve aannames definitief uit en zorgt voor controle. Voordat we onze keuze maakten hebben we diverse oplossingen bekeken. De mogelijkheden, de flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid van Mediclabel trok ons over de streep. We kunnen nu volgens één standaard, uniform werken conform het Veiligheidsmanagementsysteem. Alle handelingen zijn volledig traceerbaar en de scanbare barcode ondersteunt ons in het verbeteren van de medicatie- en patiëntveiligheid.”

Klaarmaken van parenteralia

Mediclabel ondersteunt de anesthesiemedewerkers in het klaarmaken van parenteralia volgens het VMS protocol.”Het helpt ons om er voor te zorgen dat het juiste geneesmiddel, in de juiste concentratie, op de juiste wijze wordt klaargemaakt. Het is een aanvulling op het Handboek Parenteralia in het Kwaliteitsinformatiesysteem.” Dave Gonlag geeft een demonstratie: “Ik log in door de barcode op mijn medewerkerspas te scannen. Het systeem identificeert mij op basis hiervan als bereider en ik kan direct de benodigde medicatie selecteren en labels genereren. De houdbaarheid wordt automatisch berekend door het systeem en wordt weergegeven op het etiket. We kunnen bij het klaarmaken van de parenteralia direct het KIS, ons Kwaliteitsinformatiesysteem, raadplegen. Het systeem hanteert de juiste concentraties die in het KIS staan waardoor er een uniforme werkwijze ontstaat. Mediclabel is zowel toepasbaar op losse spuiten als voor pompmedicatie. Op het label staat nu exact hoe en waarmee je de medicatie moet oplossen. Dit wordt als een groot voordeel ervaren door mij en mijn collega’s.”

 

De dubbelcheck

“Op het label is ruimte voor mijn paraaf als bereider en voor de Anesthesioloog als controleur. Alle klaargemaakte parenteralia wordt keurig geparafeerd klaargelegd op een tray. De lege ampul wordt bij de injectiespuit gelegd ter extra controle. Vervolgens bied ik de tray aan aan de Anesthesioloog. Deze controleert de voorgeschreven middelen en zet zijn paraaf op het toedienetiket. Hiermee is de dubbelcheck compleet en de medicatieveiligheid gegarandeerd.”

 

Uniformiteit

Het streven is om binnen het Erasmus MC met één standaard systeem te werken. Een uniforme manier van werken zorgt voor duidelijkheid en veiligheid. Het systeem is door de ziekenhuisapotheker gevalideerd en goedgekeurd voor gebruik. Op de OK zelf kan de anesthesie medewerker tijdens de operatie voor het klaarmaken van extra medicatie, direct Mediclabel vanuit het PDMS, Patiënt Dossier Management Systeem, openen en een toedienetiket genereren. Mediclabel wordt ook al gebruikt op de Verkoever en de Dagverpleging. De komende maanden gaat het Erasmus MC het systeem uitrollen op de IC en Thorax.

 

Lessons learned

“Denk goed na over hoe het systeem de dagelijkse praktijk zo optimaal mogelijk kan ondersteunen. Doorloop alle stappen met de betrokken afdelingen en de leverancier, en toets het continu aan het VMS protocol. Begin op tijd, samen met de ziekenhuisapotheker, aan het etiket. Het is niet eenvoudig om tot een standaard label ontwerp komen, dat voldoet aan alle eisen en ook nog eens makkelijk in gebruik is. Laat verschillende labels door gebruikers testen. Voor de acceptatie is de ‘look & feel’ en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem van groot belang. Houd het zo simpel mogelijk.” Dave vertelt enthousiast verder: “Na implementatie ervaren we dat de betrokkenheid van de anesthesiemedewerkers vergroot is en dat er allerlei suggesties komen over hoe we het klaarmaken en toedienen van parenteralia nog meer kunnen verbeteren. Zo gaan we proberen het aantal stappen te vereenvoudigen door de gebruiker nog meer te begeleiden in het proces. Daarnaast willen we heel graag ook bij het toedienen een extra controle inbouwen door middel van barcodescanning.”

 

Mediclabel in het Erasmus M.C. het kort

  • Ondersteunt in het klaarmaken van parenteralia volgens het VMS protocol
  • Geneesmiddelen op iedere gewenste locatie voorzien van een standaard toedienetiket met scanbare barcode
  • GS1 Datamatrix barcode ondersteunt in het verbeteren van de medicatie- en patiëntveiligheid
  • Medicatie labels kunnen op iedere label printer afgedrukt worden
  • Ondersteunt de dubbelcheck vereist door de Inspectie van de Gezondheidszorg
  • Medicatie- en labelgegevens zijn centraal te beheren en in te zien
  • Eenvoudig uit te rollen over meerdere locaties door SaaS technologie
  • Centraal, stabiel, flexibel en gebruiksvriendelijk
  • 200 gebruikers en gemiddeld 6500 labels per maand (OK)

 

*Onder ‘High Risk medicatie’ vallen alle parenterale geneesmiddelen, dit zijn geneesmiddelen die worden geïnjecteerd. Het klaarmaken van parenteralia is gespecialiseerd werk, waarbij een dubbelcheck bij klaarmaken en toedienen is vereist door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het Veiligheids-managementsysteem (VMS) vormt het systeem waarmee ziekenhuizen continue risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Het is daarmee de verankering van patiëntveiligheid in de praktijk. Om de patiëntveiligheid te vergroten en te borgen hebben de meeste ziekenhuizen in Nederland een geaccrediteerd of gecertificeerd Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) en tien inhoudelijke thema’s geïmplementeerd.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen