Werkgevers in de zorg hebben moeite met vooruitkijken

Array

Inzet zorgpersoneel staat onder druk door veranderende wetgeving en zorgvraag
Werkgevers van ziekenhuizen en zorginstellingen zijn minder goed in staat om in te spelen op veranderende functies in de zorgsector dan werkgevers in andere branches. Dit blijkt uit de jaarlijkse Randstad Arbeidsmarktverkenning (uitgevoerd door GFK, juli 2014). Maar liefst 59% van de respondenten geeft aan dat ze, opvallend vaker dan in andere sectoren, genoodzaakt zijn om medewerkers op een andere wijze in te zetten. Volgens Randstad komt dit bij de zorgsector vooral door wijzigingen in de wetgeving en de veranderende zorgvraag. Deze onzekerheid in de zorgsector komt bovenop de enorme hoeveelheid ontslagen die deze week al door Abvakabo FNV werd bekendgemaakt.

opleiding-verpleegkundeUit het onderzoek blijkt dat slechts 38% van de respondenten (voornamelijk werkzaam in functies als manager of directeur) zicht heeft op de functies en taken die zij over vijf jaar nodig hebben (ten opzichte van 59% een jaar geleden). Deze onzekerheid komt voort uit de grote regeldruk waarmee werkgevers te maken hebben. Ontwikkelingen als vergrijzing en de groeiende zorgbehoefte zijn voorspelbaar, maar zaken als financiering en concentratie van complexe zorg zijn onzeker. Bovendien is vaak onduidelijk wat uit de contractgesprekken tussen verzekeraars en gemeenten komt. Bestuurders in de zorg worstelen met dit soort zaken en dat maakt de planning moeilijk.

Aanpassen
Het vraagt veel van het aanpassingsvermogen van medewerkers. De onderzoeksuitkomsten geven aan dat het noodzakelijk is om mee te bewegen in een steeds minder stabiele markt. Maar liefst 94% van de respondenten uit de zorgsector geeft aan te verwachten nog meer te moeten anticiperen op de veranderende marktvraag (79% voor de gehele populatie).

Vooruitkijken
Directeur Randstad Zorg, Lenneke Dijkhuis: “We zien dat veel werkgevers helaas onvoldoende kunnen vooruitkijken. Minder dan in andere sectoren. Het is ook niet eenvoudig, maar gedegen strategische personeelsplanning bereidt je voor op onvoorspelbare omstandigheden. Dit maakt het mogelijk dat je steeds kunt beschikken over de inzet van de juiste medewerkers op het juiste moment.”

Meer informatie is te vinden in de whitepaper Strategische Personeelsplanning in de gezondheidszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen