Gratis longfunctietest in het LUMC

LUMCOp donderdag 18 september kunt u in het Leids Universitair Medisch Centrum een gratis longfunctietest ondergaan. Met dit onderzoek kan iedereen een beeld krijgen van zijn eigen longgezondheid.

Wereldwijd stijgt het aantal mensen met longziekten. Het gaat dan vooral om chronisch obstructieve longziekten (COPD), longkanker, astma en tuberculose. Veel longziekten zijn beter te behandelen wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden.

Longfunctietest
De longfunctietest bestaat uit een korte oefening, waarbij u door een mondstuk in een apparaat blaast. U krijgt daarbij een knijper op de neus. Bij dit onderzoek wordt de doorgankelijkheid van de luchtwegen gemeten. Wanneer er aanleiding is om uw longen verder te onderzoeken krijgt u een brief met de uitslag mee, zodat u hiermee langs uw huisarts kunt gaan.

Wereldspirometriedag
De gratis longfunctietest  in het LUMC vindt plaats op Wereldspirometriedag, 18 september. Dit is een dag waarop over de gehele wereld mensen worden aangemoedigd hun longfunctie te laten testen, om vroegtijdig een indicatie te krijgen van longafwijkingen.

Belangstellenden kunnen zich op donderdag 18 september tussen 9.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 15.30 uur melden bij de longpoli in het LUMC, locatie B2-Q.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen