Onderzoeksstudies gelanceerd om eind te maken aan progressieve multiple sclerose #MSBoston2014

#MSBoston2014 Eerste onderzoeksstudies gelanceerd in 9 landen in het kader van wereldwijde inspanning van 22 miljoen euro om eind te maken aan progressieve multiple sclerose
International Progressive MS Alliance opgericht als wereldwijd samenwerkingsverband met als doel oplossingen en behandelingen te vinden voor progressieve MS
BOSTON, 11 september 2014 De International Progressive MS Alliance heeft haar eerste ronde van 22 studiebeurzen uitgereikt aan onderzoekers in 9 landen, met als doel het wegnemen van belemmeringen voor de ontwikkeling van behandelingen voor progressieve MS. De Alliance is een wereldwijd samenwerkingsverband gericht op het vinden van oplossingen voor progressieve vormen van multiple sclerose die de wetenschappelijke gemeenschap tot dusver niet goed heeft weten te behandelen.
neuronLange termijn investering in het vinden van behandelingen en oplossingen voor progressieve MS
Deze eerste ronde van financiering lanceert een ambitieus programma dat in de komende zes jaar cumulatief € 22 miljoen euro zal investeren en internationaal collaboratieve onderzoeksnetwerken zal opzetten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onderzoek dat al bezig is en wordt nieuw onderzoek gestimuleerd door middel van de belangrijke financieringsprogramma’s van de Alliance.

Voor deze eerste aanbieding werden 195 onderzoeksvoorstellen ontvangen uit 22 landen over de hele wereld. “De reactie van de onderzoeksgemeenschap op onze eerste oproep voor innovatieve onderzoeksvoorstellen is uitzonderlijk geweest, en is een bewijs van zowel de onvervulde behoefte als van de galvaniserende kracht van dit internationale initiatief,” merkte Cynthia Zagieboylo, voorzitter van het uitvoerend comité van de Alliance en CEO van de National MS Society (VS), op. “Voor de eerste keer financieren MS-verenigingen van over de hele wereld samen onderzoek zonder rekening te houden met geografie, om de antwoorden te vinden die de gemeenschap voor progressieve MS dringend nodig heeft,” voegde ze eraan toe.

Instellingen van wereldklasse en een uitgebreide aandacht
De eerste beurzen zijn kortlopende innovatieve proefstudies om te beginnen met het opvullen van lacunes in kennis en infrastructuur, zoals het identificeren en testen van mogelijke behandelingen; het begrijpen van zenuwdegeneratie; en de opbouw van databanken en biobanken — opslagruimtes van biologische monsters voor gebruik in onderzoek — om beter inzicht te krijgen in de beeldvorming, genetica en resultaten op lange termijn in verband met progressieve MS. Deze proefstudies hebben een looptijd van een tot twee jaar.

De 22 projecten van de eerste ronde worden geleid door wetenschappers van vooraanstaande universiteiten en bedrijven op deze belangrijke gebieden (voor uitgebreide samenvattingen van elke beurs kunt u terecht op www.ProgressiveMSAlliance.org):

  • Klinische proeven en uitkomstmaten: Universiteit Hasselt (België), Imperial College London (Verenigd Koninkrijk), Johns Hopkins University (Verenigde Staten), Mount Sinai School of Medicine (Verenigde Staten), Universiteit van Umea (Zweden)
  • Biomarkers van progressie: VU Medisch Centrum Amsterdam (Nederland), Vall d’Hebron Research Institute (Spanje)
  • Genenstudies: Karolinska Instituut (Zweden), University of California-San Francisco (Verenigde Staten), The International Multiple Sclerosis Genetics Consortium (VK)
  • Rehabilitation trials: Kessler Foundation Research Center (Verenigde Staten), Plymouth University (Verenigd Koninkrijk)
  • Onderliggende pathologie van progressie: Brigham and Women’s Hospital (Verenigde Staten), VU Medisch Centrum Amsterdam (Nederland), McGill University (Canada), Monash University (Australië), University of Edinburgh (Verenigd Koninkrijk), Universiteit van Verona (Italië), Yale University (Verenigde Staten)
  • Ontwikkelen van nieuwe ziektemodellen: Renovo Neural, Inc. (Verenigde Staten), Stanford University (Verenigde Staten)

Strategische prioriteiten voor financiering van de Alliance worden begeleid door gerenommeerde MS-onderzoekers uit verschillende disciplines en landen. Zij richten zich op:

  • Beter begrip van progressie zodat behandelingen kunnen worden geïdentificeerd
  • Ontwerp van kortere, snellere klinische proeven die patiëntresultaten meten
  • Uitvoering van proeven om middelen te testen die progressie stoppen of omkeren
  • Ontwikkeling en evaluatie van nieuwe therapieën om symptomen te beheren

“Door de aandacht te vestigen op progressieve MS, het bijeenroepen van academische en industriële leiders, en het aanbieden van een nieuwe bron van beurzen voor onderzoekers over de hele wereld, positioneert de Alliance zich om de resultaten met de meeste impact te versnellen en om het leven van mensen die leven met progressive MS te veranderen,” aldus Dr. Alan Thompson, voorzitter van de wetenschappelijke stuurgroep van de Alliance en Dean of University aan de Faculty of Brain Sciences van College London.

Meer financieringsmogelijkheden
Om versnelde vooruitgang te waarborgen zal de Alliance later dit jaar een nieuw verzoek om aanvragen vrijgeven. Voor meer informatie over de Alliance en de details van de nieuwe onderzoekstoekenningen en het komende verzoek om aanvragen kunt u terecht op www.ProgressiveMSAlliance.org

Over progressieve MS: progressieve multiple sclerosis, een chronische aandoening die de informatiestroom in de hersenen en het lichaam verstoort, is een vorm van MS die in de loop van de tijd verslechtert. Elke dag ontneemt progressieve MS dingen van mensen: hun visie, mobiliteit, cognitie, vermogen om te werken, en hun onafhankelijkheid. MS wordt gevonden in elk land waar de studies zijn uitgevoerd, en meer dan 2,3 miljoen mensen wereldwijd leven momenteel met de ziekte; meer dan 1 miljoen mensen leven met een progressieve vorm van MS.

Over de Alliance: de Progressive MS Alliance is een ongekend internationaal initiatief dat bronnen en experts van over de hele wereld met elkaar verbindt om antwoorden te vinden en oplossingen te ontwikkelen om progressieve MS te beëindigen. Het doel van de Alliance is om de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor progressieve MS te versnellen door de financiering van het beste onderzoek, waar deze ook maar bestaat. De Alliance wordt geleid via het management van MS-verenigingen in de Verenigde Staten, Canada, Italië, Australië en het Verenigd Koninkrijk, en van de MS International Federation, en breidt de financiële en hulpbronnensteun van deze en andere organisaties, waaronder de MS-verenigingen van Denemarken en Spanje, uit. Meer informatie op www.ProgressiveMSAlliance.org.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen