Schippers wijzigt medicijnen ontheffing van RIVM

Array

RO_VWS_RIVM_Logo_2_RGB_pos op wit_x_nlMinister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de ontheffing voor het RIVM gewijzigd voor het bezit van niet-toegelaten geneesmiddelen. Dat maakt ook de weg vrij medicijnen aan te kopen tegen ebola. De wijziging gaat vandaag in.

Het RIVM heeft al langer een ontheffing om niet-toegelaten geneesmiddelen op voorraad te hebben. Dat komt voort uit haar taak ziekten te bestrijden die de publieke gezondheid kunnen bedreigen. Bijvoorbeeld bij een uitbraak van besmettelijke ziekten of een incident met radioactieve stoffen.

Het gaat veelal om schaarse middelen waardoor soms moet worden uitgeweken naar een alternatief middel. In de huidige ontheffing staat bij een middel vaak specifiek de naam van een fabrikant en dat blokkeert de weg om een ander middel in te kopen met dezelfde stoffen. De wijziging wordt nu dus algemener gesteld op categorieen van stoffen of middelen. Middelen tegen ebola vallen dan onder `antivirale middelen’.

Deze wijziging zat er al aan te komen maar is nu versneld in procedure gebracht in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika en de terugkeer van twee artsen uit Sierra Leone die mogelijk besmet zijn.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen