Borstkankerscreening bij 70-plussers niet effectief

Bij vrouwen tussen de 70 en 75 jaar worden veel vaker kleine borsttumoren ontdekt sinds zij meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Het aantal gevorderde, agressieve tumoren is in deze groep echter nauwelijks gedaald.  Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat is gepubliceerd in British Medical Journal. Tot eind vorige eeuw werden alleen vrouwen tussen de 50 en 70 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Na veel discussie is dit in 1998 uitgebreid naar vrouwen tot 75 jaar. LUMC-onderzoekers tonen nu aan dat het aantal vergevorderde borsttumoren in de groep 70 tot 75-jarige vrouwen hierdoor veel minder gedaald is dan verwacht werd.

ouderen sportWel nam het kleine tumoren dat ontdekt wordt enorm toe. “Het is waarschijnlijk dat deze vroege tumoren lang niet allemaal uitgroeien tot agressieve tumoren die zich uitzaaien. Maar voor de zekerheid worden ook deze vroeg-stadium-tumoren standaard behandeld”, zegt Nienke de Glas, art-onderzoeker op de afdeling Heelkunde van het LUMC.

Overbehandeling
Door dit onderzoek zetten de onderzoekers vraagtekens bij het nut van bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen boven de 70 jaar. De Glas: “Het leidt tot overbehandeling van kleine, en waarschijnlijk ongevaarlijke tumoren.” Daarbij brengt behandeling altijd kans op nadelige effecten met zich mee. Juist ouderen hebben vaak meer last van de bijwerkingen van chemokuur en hormoontherapie, en een operatie is bij hen riskanter.”

De onderzoekers zien meer in een afweging per persoon, dan in standaard bevolkingsonderzoek bij ouderen. “De ene 70-jarige is veel gezonder dan de andere. Wanneer iemand heel gezond is, maar wel een verhoogd risico loopt op borstkanker, kan screening nuttig zijn. Door de hele populatie te screenen doe je uiteindelijk waarschijnlijk meer mensen kwaad dan goed”, aldus De Glas, eerste auteur van het artikel in  British Medical Journal.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen