Beste idee Alzheimerpatiënten: nieuwe bewoner neemt eigen voordeur mee naar verzorgingshuis

#EUGMS2014 #EUGM MSDCARE Award 2014 uitgereikt voor beste idee voor Alzheimerpatiënten
Veel ouderen die naar een zorgcentrum verhuizen, hebben er moeite mee om hun weg te vinden in een nieuwe woonomgeving. Letterlijk en figuurlijk. Dit geldt zeker voor mensen met Alzheimer. Een gepersonaliseerde voordeur, de voordeur van hun vroegere woning, moet Alzheimerpatiënten minder afhankelijk maken van verzorgers. Dit creatieve idee is op donderdag 18 september beloond.

“Patiënten met Alzheimer herkennen hun eigen deur in het verzorgingshuis vaak niet meer”, zegt Rahzed Choudhury (True Doors).

huisdeur“Een sticker ter grootte van een voordeur, met een afbeelding van iemands oude vertrouwde voordeur kan dan een uitkomst zijn. Zo creëer je het ‘thuisgevoel’. We steken graag meer energie in ons sociale opplakidee voor Alzheimer-patiënten.” De kans dat mensen beseffen dat ze ‘thuis’ zijn is namelijk groter als ze omringd zijn door vertrouwde objecten. Een persoonlijke ‘true door’ kan deze mensen helpen hun eigen kamer te vinden binnen een nieuwe omgeving zoals een verzorgingshuis.”

Verder onderzoek
‘Het verhaal achter de voordeur’ is een simpele innovatie die praktisch toepasbaar is en breed in te zetten, zo laat de jury weten. Het leven van de bewoner wordt aangenamer, doordat thuisgevoel en herkenning gestimuleerd worden. Dit is in het geval van Alzheimerpatiënten nog belangrijker, omdat de nieuwe omgeving weinig herkenningspunten biedt. Daarnaast spelen de praktische toepasbaarheid, implementatie en de mogelijkheden om het breed in te zetten mee in de overweging van de jury voor de nominatie.

De jury heeft het idee ook tot winnaar gekozen omdat verder onderzoek wordt verricht naar de impact van ‘true doors’ op het leven van ouderen met Alzheimer. “Samen met het Trimbos-instituut willen we de effecten van een gepersonaliseerde voordeur onderzoeken”, licht Choudhury toe. “Heeft het inderdaad praktisch nut, omdat het de oriëntatie verbetert, waardoor wellicht minder verzorgers nodig zijn? En stimuleert zoiets ‘de prettige gevoelens van thuis’? Optimistisch kijken we uit naar de onderzoeksresultaten.”

Van idee naar praktijk
De winnaar van de MSDCARE Award werd bekendgemaakt door juryvoorzitter professor Marcel Olde Rikkert, tijdens het European Union Geriatric Medicine Society (EUGMS) congres in De Doelen in Rotterdam. “De bevolking wordt ouder. De druk op de zorg neemt toe. Vernieuwende en praktische initiatieven zijn gewenst om de zorg voor ouderen te verbeteren en het welzijn te vergroten. Niet alleen zorgprofessionals maar vooral ook particulieren zoals mantelzorgers zijn opgeroepen om mee te doen.”

Guus van der Vat: “Er leven genoeg ideeën om de ouderenzorg te verbeteren, maar vaak vinden deze ideeën niet de weg naar de praktijk. Met deze Award doneren we een bedrag waarmee het project kan worden gestart.” True doors krijgt 10.000 euro om het winnende idee uit te voeren.

Sponsor
Namens MSD is Guus van der Vat tevreden over de inzendingen die zijn ingediend door zowel particulieren als professionele organisaties. “Het is goed om te zien dat er veel inzendingen van mantelzorgers en andere particulieren zijn binnengekomen. Degene die vaak dagelijks met ouderenzorg heeft te maken buiten de professionele setting, komt vaak met heel praktische ideeën.”
Het verhaal van de voordeur kreeg van de jury uiteindelijk dus de voorkeur boven twee andere nominaties die ook uitblinken in eenvoud en toepasbaarheid: visuele educatiekaarten en online brain fitness. MSD zal als initiatiefnemer van de MSDCARE Award proberen om sponsors te vinden voor deze creatieve ideeën.
Meer informatie over deze ideeën is te vinden op www.msdcareaward.nl

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen