Arts krijgt inschrijving in BIG-register terug

Array

De minister van Volksgezondheid had de inschrijving van een stamceltherapie-arts in het BIG-register niet mogen doorhalen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (17 september 2014). De arts was tegen de doorhaling van zijn inschrijving in hoger beroep gekomen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Doorhaling
De minister had in maart 2013 de inschrijving van de man als arts doorgehaald, omdat een Engelse tuchtrechter hem in 2010 een beroepsverbod had opgelegd onder meer vanwege het toepassen van de – in het Verenigd Koninkrijk verboden – stamceltherapie.

raadvanstateDe minister is sinds 2012 wettelijk verplicht de inschrijving van een arts in het Nederlandse BIG-register door te halen wanneer die in het buitenland een beroepsverbod heeft gekregen.

Hardheidsclausule
De Raad van State is van oordeel dat de minister “niet in redelijkheid heeft kunnen weigeren de hardheidsclausule toe te passen”. Als de uitkomst van de doorhaling “onbillijk” is, kan de minister op basis van deze wettelijke clausule afzien van doorhaling. De Raad van State heeft in dit geval allereerst van belang geacht dat de mogelijkheid van automatische overname van een doorhaling in het buitenland nog niet bestond toen de inschrijving van de arts in het Verenigd Koninkrijk in 2010 werd geschrapt. De arts hoefde toen nog geen rekening te houden met de mogelijkheid dat zijn inschrijving in het BIG-register ook in Nederland zou worden doorgehaald. Ten tweede is van belang dat de doorhaling in het Verenigd Koninkrijk is gebaseerd op handelingen die in Nederland niet zouden hebben geleid tot een gehele of gedeeltelijke doorhaling. De behandelingen waar het in deze zaak om ging, werden immers in Nederland toegepast en waren hier toegestaan. Bovendien was de doorhaling van de inschrijving van de arts niet noodzakelijk voor de patiëntveiligheid in Nederland, omdat er geen tuchtrechtelijke klachten tegen hem waren ingediend. De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg had bovendien bij een controle geen onregelmatigheden geconstateerd, aldus de hoogste bestuursrechter.

Inschrijving
De Raad van State heeft vervolgens ‘zelf voorziend’ besloten het doorhalen van de inschrijving in het BIG-register ongedaan te maken. De man staat dus weer als arts ingeschreven in het register.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201310862/1

Bron: Raad van State

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen