Fietstocht voor aandacht gynaecologische kankers

Ongeveer zestig sportieve gynaecologen en patiënten uit Amsterdam en Groningen fietsen zaterdag 27 september naar Zwolle. De tocht sluit aan bij Globe-athon waarbij deelnemers in tachtig landen aandacht vragen voor gynaecologische kankers. Van Nederland tot Ghana en van Peru tot Zuid-Korea organiseren mensen activiteiten in solidariteit met elkaar en met de miljoenen gezinnen en vrouwen die jaarlijks getroffen worden door deze vorm van kanker.
Vanuit Amsterdam fietsen artsen, patiënten en verpleegkundigen van het Centrum voor Gynaecologische Oncologie in Amsterdam (CGOA, een samenwerking tussen VUmc, AMC en Antoni van Leeuwenhoek) gezamenlijk naar Isala in Zwolle. De start is om 8.30 uur vanaf het AMC in Amsterdam. Vanuit Groningen begint de tocht op dezelfde tijd van het terrein van het UMCG.

De etappe die beide fietsploegen moeten afleggen, is ruim honderd kilometer, de verwachte aankomsttijd in Zwolle is ongeveer om 16.30 uur. Daar wordt symbolisch de fakkel voor de organisatie van dit evenement overgedragen van Amsterdam aan Groningen.

Gynaecologische kanker
Wereldwijd zijn gynaecologische kankers verantwoordelijk voor een vijfde van de vijf miljoen nieuwe kankerpatiënten en bijna drie miljoen sterfgevallen door kanker in de wereld. Jaarlijks krijgen meer dan 230 duizend vrouwen de diagnose eierstokkanker te horen. De meerderheid van deze vrouwen zal sterven aan deze ziekte.

Baarmoederhalskanker neemt in veel landen toe. Iedere 2 minuten sterft in de wereld  een vrouw aan deze ziekte.  In Nederland kregen in 2011 bijna 4500 vrouwen te maken baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker of vulvakanker, van wie 1900 vrouwen stierven.
De stijging in het aantal patiënten in Nederland wordt veroorzaakt door de toenemende vergrijzing en een toename van het aantal patiënten met baarmoederkanker. De toename van eierstokkanker en vulvakanker kennen geen duidelijke aanwijsbare oorzaak. Het zogenaamde HPV-virus speelt vaak een rol bij het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.

De Globe-athon is een internationale roep die een wereld van verschil kan maken. Aandacht voor deze stille en dodelijke ziekten moet wereldwijd prioriteit worden.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen