Officiële opening Centraal Diagnostisch Laboratorium Maastricht UMC+

Array

State-of-the-art apparatuur en efficiënte inrichting zorgen voor snelle en betrouwbare analyses
Op vrijdag 26 september opent Maastricht UMC+ officieel de deuren van het vernieuwde Centraal Diagnostisch Laboratorium (CDL). Het laboratorium dat onder andere zorg draagt voor de 24-uurs analyse van bijvoorbeeld bloed, urine, ontlasting, hersen- en ruggenmergvocht, is volledig verbouwd om (huis-)artsen en patiënten sneller en efficiënter van dienst te kunnen zijn. Het Maastricht UMC+ is nu het enige academische ziekenhuis in Nederland dat verschillende diagnostische onderzoekstechnieken op één plek bij elkaar heeft. Peter van Dijk, Gedeputeerde voor Zorg en Welzijn, zal de officiële openingshandeling verrichten.
lab 4Het Centraal Diagnostisch Laboratorium is gespecialiseerd in het uitvoeren van een breed scala aan bepalingen en analyses. Op het 1.650 vierkante meter grote vloeroppervlak is plaats voor onderzoek op klinisch chemisch, hematologisch, immunologisch en virologisch gebied. Daarbij kan onder andere worden gedacht aan het bepalen van bloed- of urinewaardes, onderzoek naar allergieën en DNA-onderzoek. In totaal zorgen 220 mensen bij het CDL jaarlijks voor ruim 3,2 miljoen analyses en wordt bij ruim 225.000 patiënten bloed afgenomen. Dankzij de state-of-the-art apparatuur en efficiënte inrichting van het lab zijn onderzoekuitslagen tevens erg snel beschikbaar voor de aanvrager: reguliere aanvragen binnen een paar uur of een dag. Naast deze diagnostische onderzoeken levert het CDL ook een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe analysetechnieken en wetenschappelijke studies.

Verbouwing
De vernieuwing van het CDL is gestart in november 2011. Otto Bekers, waarnemend hoofd van het CDL, is nauw betrokken geweest bij de verbouwing: “Het oude diagnostische laboratorium uit de begin negentiger jaren voldeed simpelweg niet meer aan de moderne eisen. Samen met de architect, de leveranciers van het labmeubilair en onze eigen mensen hebben we daarom goed nagedacht over de inrichting van een nieuw en efficiënt laboratorium. Overal is over nagedacht, van de sterkte van de verlichting aan het plafond tot aan de blauwe kleurentinten op de vloer.” Dat heeft er toe geleid dat het CDL nu een lichte, grote open ruimte is geworden die zo is ingericht dat medewerkers in een efficiënte en plezierige omgeving hun werk kunnen doen. De onderzoekers hebben er tevens de beschikking over de state-of-the-art analyseapparatuur.

24-uurs service
Naast de analyses die het CDL uitvoert voor artsen en wetenschappers van het Maastricht UMC+ kunnen ook huisartsen, andere zorginstellingen en ziekenhuizen in de regio gebruik maken van de diensten van het laboratorium. Daartoe heeft het CDL de beschikking over zeven auto’s die bloed, urine en ander lichaamsmateriaal dat geanalyseerd moet worden kan vervoeren. Dankzij de 24-uurs service die het CDL zeven dagen per week biedt zijn de resultaten snel beschikbaar. “Op die manier kunnen we andere zorginstellingen werk uit handen nemen en hen toch snel en betrouwbaar informatie leveren,” zegt Bekers. “Dat bespaart hen zowel tijd als kosten.”

Meer informatie over het Centraal Diagnostisch Laboratorium en de is te vinden via www.labmaastricht.nl/centraal-diagnostisch-laboratorium

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen