NFU rondt voorbereiding concentratie Kinderoncologie PMC af

Array

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft in het Bestuurlijk Overleg van 18 september jl. met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Prinses Máxima Centrum (PMC) over de concentratie van de kinderoncologische zorg, een uitgewerkte governancestructuur voor het partnership tussen het PMC en de shared care umc’s aangeboden. Dit is een concrete invulling van de afspraken uit het Memorandum of Understanding dat vlak voor de zomer van dit jaar tussen het PMC en NFU was opgesteld. ZN en PMC komen binnenkort met hun opmerkingen bij de uitgewerkte structuur.

kinderkankerDe NFU heeft hiermee haar taak in de voorbereiding van de realisatie van het PMC afgerond. Het daadwerkelijk vastleggen van afspraken in overeenkomsten en contracten zal nu verder plaats vinden op het niveau van PMC met de individuele umc’s.

Het belang van de kinderen met kanker en hun ouders en het voorkomen van risico’s in de overheveling van zorg staat voor de NFU en de umc’s steeds voorop. Dat is bepalend in de opstelling van de NFU en in de invulling van de bestuurlijke aanpak.

De NFU trad namens alle umc’s eind 2013 in overleg met ZN en PMC. Sindsdien heeft de NFU belangrijke stappen gezet en bijgedragen aan de realisatie van het PMC, namelijk:
– instelling van het Bestuurlijk Overleg per december 2013
– een unaniem advies van Inhoudelijke Experts over de gefaseerde realisatie van het PMC in een hecht samenwerkend netwerk van het PMC met shared care umc’s, waarbij de juiste zorg op de juiste plek plaatsvindt
– een Memorandum of Understanding met afspraken over de samenwerking tussen de umc’s en PMC
– een toezegging tot toezichthoudende rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg reeds in het voortraject van het PMC met het oog op risico’s en kwaliteit
– een governancestructuur voor alle betrokken partijen waarbij commitment vanuit deze partijen bij de concentratie van de kinderoncologische zorg en de kwaliteit en continuïteit van zorg wordt geborgd
Met deze laatste stap heeft de NFU haar taak afgerond.

De shared care umc’s betrokken in het PMC netwerk van de geconcentreerde kinderoncologische zorg zijn de umc’s in: Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam. In de voorliggende governancestructuur zullen de shared care umc’s via een stichting deel gaan nemen in de coöperatie PMC. Daarnaast zullen de shared care umc’s een belangrijke rol krijgen bij de totstandkoming, uitvoering en evaluatie van zorgketens in een geïnstitutionaliseerd overleg. UMC Utrecht vervult een andere rol als gastheer van het PMC, maar zal vanuit die rol ook deelnemen aan het geïnstitutionaliseerd overleg.

Dit is de eerste keer dat in Nederland een dergelijke concentratie van zorg plaatsvindt. Dat heeft belangrijke lessen opgeleverd over de te nemen stappen, de inrichting van de samenwerking en de spanning tussen de uitvoering en de beheersing van de gemaakte afspraken en het onderlinge vertrouwen. Guy Peeters, voorzitter van de NFU: “Concentratie van zorg is een onvermijdelijke en goede ontwikkeling in de Nederlandse zorg. Het vakgebied kinderoncologie, met uitermate kwetsbare patiënten, is het eerste dat zijn patiënten in het kader van concentratie overhevelt naar een nieuwe organisatie. Dat moet uiterst zorgvuldig gebeuren. Haast is daarbij een slechte raadgever. Dit verontrust mij als het gaat om de concentratie van de kinderoncologische zorg.”

De NFU ziet met de invulling van het partnership tussen het PMC en de shared care umc’s via de voorgestelde governancestructuur, dat er op korte termijn een verantwoorde transitie van de kinderoncologische zorg kan plaatsvinden waarin het belang van de kinderen en hun ouders is gediend en ook de risico’s goed kunnen worden bewaakt. De NFU wijst daarbij nadrukkelijk op de risico’s als de uitvoering volgens de lijnen van de governancestructuur geen doorgang kan vinden, bijvoorbeeld om redenen van tijdsdruk. Snelheid mag niet boven zorgvuldigheid en samenwerking gaan, omdat dit een verantwoorde overgang van zorg in het belang van de kinderen met kanker en hun ouders in de weg staat.

De NFU rondt hiermee haar taak in de voorbereiding af en dringt er bij alle partners op aan om nu zorgvuldig en gezamenlijk de concentratie van zorg vorm te geven.

Meer informatie

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen