Vermijd inactiviteit: het is tijd voor actie

0
235

Jongvolwassen met een slechtere gezondheid, een lage sociaal-economische status, die roken en meer stress ervaren, bewegen minder én zitten meer. Ook jongvolwassen die fulltime werken, zitten meer dan zij met een deeltijdbaan. Jongvolwassenen die getrouwd zijn of kinderen hebben, bewegen minder dan ongetrouwde en kinderloze jongvolwassenen, maar zij zitten daarentegen wel minder. Dit blijkt uit het proefschrift van Léonie Uijtdewilligen. Zij onderzocht welke persoonlijke factoren samenhangen met een inactieve leefstijl onder 18 tot 36 jarigen. Uijtdewilligen promoveert op 30 september bij VUmc.
fitness, gezondheid, bewegenOnze samenleving kampt met een groeiende bevolking die onvoldoende beweegt en te veel zit. Dit gaat onder andere gepaard met een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en verschillende vormen van kanker. Om de negatieve gezondheidseffecten van weinig beweging en veel zitten te voorkomen worden wereldwijd programma’s ontwikkeld om beweging te bevorderen en langdurig zitten te beperken. Helaas hebben deze programma’s vaak maar kleine effecten en zijn de effecten over het algemeen van korte duur.

Volgens Uijtdewilligen is het belangrijk om te weten welke mensen minder lichamelijk actief zijn en/of veel zitten, zodat gezondheidsbevorderende programma’s beter aansluiten bij de juiste doelgroep. Op basis van haar resultaten suggereert Uijtdewilligen dat initiatieven gericht op jonge ouders en initiatieven voor het onderbreken van langdurig zitten op het werk kansrijk zijn. Tevens adviseert zij programma-ontwikkelaars zich te richten op het veranderen van specifieke gedragingen; bijvoorbeeld TV kijken óf computeren, zwaar intensieve óf matig intensieve lichamelijke activiteit.