Nefarma: Innovatie voorwaarde voor betaalbare zorg

Array

Innovatie en een optimaal gebruik van geneesmiddelen is een voorwaarde voor duurzaam kwalitatieve en betaalbare zorg.
Eén van de meest doelmatige en kostenefficiënte interventies in de zorg is het toepassen van geneesmiddelen waardoor mensen sneller weer op de been zijn, eerder terug kunnen keren in het arbeidsproces, langer uit het ziekenhuis blijven en vitaler kunnen blijven leven. Dat is belangrijk in een tijd waarin we onze ouderen zo lang mogelijk thuis willen kunnen verzorgen, waarbij ‘shared decision making’, eHealth en zelfmanagement een integraal onderdeel van zorg gaan vormen.

personalisedmedicineAldus Nefarma-voorzitter Hans Sijbesma tijdens de jaarlijkse relatiebijeenkomst van Nefarma op 24 september in Nieuwspoort.

“Dankzij de innovatiekracht van onze sector zijn we in staat geweest om in meer of mindere mate af te rekenen met vele ziektes waar men vroeger aan overleed of waardoor men niet of slechts beperkt kon deelnemen aan het arbeidsproces. Denk aan vele infectieziekten, aids, reuma, astma, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. Maar inmiddels is dit voor ons allen een vanzelfsprekendheid geworden. Maar is dit wel zo vanzelfsprekend?”

Sijbesma maakt zich zorgen om het feit dat de innovatie in Nederland begint achter te lopen bij diverse buurlanden. “Het gebruik van nieuwe medicijnen die korter dan vijf jaar op de markt zijn, is het afgelopen decennium gedaald van ruim 5% tot nog maar 0,5%. Dat wil zeggen dat 99,5% van de middelen die we nu gebruiken ouder zijn dan vijf jaar. Voor een bedrijfstak die zijn R&D-kosten in tien jaar moet zien terug te verdienen, is geen houdbaar model”.

Volgens Sijbesma mogen medicijnen niet bezien worden als schadelast maar als bron van inkomsten en opbrengsten in de totale zorgkolom. Hij zei het verder vreemd te vinden dat het beeld in de media over de geneesmiddelenuitgaven zo afwijkt van de feiten. “De kosten van geneesmiddelen zijn in de afgelopen twee jaar met bijna een miljard gedaald. Het aandeel van geneesmiddelen in de totale zorgkosten is omlaag gegaan. Het percentage generieke (goedkope) geneesmiddelen is een van de hoogste in Europa. De uitgaven aan geneesmiddelen per hoofd van de bevolking liggen beduidend onder het Europees gemiddelde”.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen