PET-MRI voor Maastricht UMC+

Array

Maastrichts ziekenhuis beschikt als eerste kliniek in Nederland over volledig geïntegreerd systeem
Het Maastricht UMC+ beschikt als eerste en enige kliniek in Nederland over een volledig geïntegreerde PET-MRI-scanner. Met het gloednieuwe apparaat kan veel efficiënter beeldvormend onderzoek gedaan worden.  Bovendien biedt het de nodige voordelen voor de patiënt.

PET (positron emissie tomografie, meestal gecombineerd met CT – computer tomografie) en MRI (magnetic resonance imaging) zijn technieken om (delen van) het lichaam te scannen en zodoende anatomische structuren, lichamelijke processen (zoals de stofwisseling), maar ook inwendige afwijkingen in beeld te kunnen brengen. De technieken worden in de praktijk vooral gebruikt om tumoren en uitzaaiingen van kanker op te sporen.

mri maastrichtIn de nieuwe PET-MRI-scan worden beide technieken tegelijkertijd toegepast. Klinische studies tonen aan dat voor een groot aantal ziektes, zoals kanker en hart- en vaataandoeningen, de integratie van de twee technieken tot een betere diagnostiek leidt. Dit maakt het mogelijk om ook kleinere letsels te kunnen detecteren.

Het plaatsen van de nieuwe PET-MRI was een hele klus.
En er zijn nog meer voordelen: om te beginnen krijgt de patiënt de helft minder straling te verduren dan met de traditionele technieken. Dat vergt enige uitleg. Om bruikbare PET-beelden te krijgen is er een anatomisch 3D-beeld van de patiënt nodig. Bij een PET/CT-scan wordt dat anatomische beeld verkregen door ioniserende straling aan de patiënt te geven. Bij een PET-MRI wordt dat anatomische 3D-beeld verkregen door middel van de MRI-scan, waarbij geen ioniserende straling wordt gebruikt. Vanwege dit verschil in stralingsbelasting is de nieuwe PET-MRI ook veel geschikter voor kinderen.

Tot slot levert de integratie van PET en MRI ook een aantal logistieke voordelen op, waarvan de patiënt direct profiteert. De patiënt hoeft immers minder vaak naar het ziekenhuis, en omdat de twee technieken simultaan worden toegepast, ligt de patiënt per saldo ook minder lang in de scanner.
Met de PET-MRI zal het nodige wetenschappelijke onderzoek worden verricht om diagnostiek en  behandeling van met name kanker en cardiovasculaire ziektes te verbeteren en de mogelijkheden verder te verruimen. Voor de beeldvorming met behulp van PET-MRI is een intensieve, interdisciplinaire samenwerking tussen de afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde noodzakelijk.

De nieuwe scanner is reeds sinds mei in Maastricht aanwezig. Vanaf dat moment is het apparaat uitvoerig technisch getest en is het personeel dat de PET-MRI moet bedienen, grondig getraind. Inmiddels zijn de eerste patiënten daadwerkelijk met PET-MRI gescand.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen