UZ Gent voert de NIPT-test uit: het downsyndroom kan daarmee vroeg tijdens de zwangerschap opgespoord worden

Array

UZ-GentSinds 1 september 2014 wordt de NIPT-test – of Niet-Invasieve Prenatale Test – nu ook uitgevoerd in het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Gent. Die revolutionaire nieuwe genetische test maakt het mogelijk reeds vroeg in de zwangerschap via het bloed van de moeder na te gaan of de baby een trisomie voor chromosoom 21 heeft en dus het downsyndroom zal hebben.

Onnodige onderzoeken vermijden
De NIPT is een uitzonderlijk gevoelige screeningstechniek. Bij een afwijkend resultaat moet het  echter nog steeds bevestigd worden door middel van vruchtwateronderzoek.

Er wordt verwacht dat de NIPT, die op termijn vermoedelijk de huidige biochemische screeningstesten zal vervangen, het aantal (nodeloze) invasieve ingrepen drastisch zal doen dalen.

Tot op heden is er geen terugbetaling voor de NIPT en moeten de zwangere vrouw en haar partner de volledige kost zelf dragen. Door de hoge betrouwbaarheid ervan, wordt echter verwacht dat een terugbetaling binnenkort mogelijk zal worden.

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen