Cannabinoïden remmen klonteren van bloed

Array

Bloedplaatjes klonteren minder samen onder invloed van cannabinoïden, stoffen die van nature in de mens voorkomen maar ook in marihuana. Valentina De Angelis en collega’s van de afdeling Klinische Chemie en Hematologie van het UMC Utrecht onderzochten hoe deze stoffen precies werken. Zij publiceren hun resultaten vandaag in het tijdschrift PLoS One. Het onderzoek opent de weg voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen om trombose te voorkomen.

Bij trombose ontstaat er een bloedpropje in een bloedvat. Dit stolsel kan losschieten en dan levensbedreigende gevolgen hebben zoals een longembolie of een hartinfarct. Een verhoogd risico op trombose komt onder meer voor bij patiënten met hart- en vaatziekten, met diabetes en bij patiënten die recent zijn geopereerd.

Voters in California approve marijuana taxEen centrale rol in de bloedstolling spelen de bloedplaatjes, waarvan de activiteit wordt geregeld door verschillende signaalstoffen in het bloed. De bloedplaatjes zijn onder meer gevoelig voor cannabinoïden. Tot nu toe was het onduidelijk welke functie deze stoffen precies hebben. De vandaag gepubliceerde resultaten in PLoS One suggereren dat cannabinoïden de bloedplaatjes als het ware jong houden. De plaatjes krijgen het signaal dat ze zich nog niet hoeven te ontwikkelen tot een groot bloedstolsel, ook niet als er ergens een wondje is.

Het onderzoek werd gedaan in het laboratorium bij bloedplaatjes geïsoleerd uit donorbloed. Daarnaast deden de onderzoekers een kleine studie bij 4 vrijwilligers die aangaven regelmatig marihuana te gebruiken. Ook bij hen bleken de bloedplaatjes onder invloed van de cannabinoïden minder sterk samen te klonteren.

“Wiet roken is uiteraard geen gezonde manier om cannabinoïden tot je te nemen,” zegt dr. Coen Maas, die het onderzoek begeleidde, “maar onze resultaten kunnen wel helpen om medicijnen te ontwikkelen die op een vergelijkbare manier werken en die een antitrombotisch effect hebben.” Dergelijke middelen kunnen een aanvulling zijn op aspirine en clopidogrel, die patiënten met een verhoogde kans op trombose nu meestal gebruiken, maar die bijwerkingen zoals bloedingen kunnen geven. Analogen van cannabinoïden zijn momenteel ook al in ontwikkeling voor de behandeling van anderen ziekten, variërend van psychiatrische aandoeningen tot reuma.

Bron: UMC Utrecht
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen