Mondpasta met antibiotica op IC het meest kosteneffectief

Array

Geef IC-patiënten mondpasta met antibiotica
Patiënten op de intensive care kunnen het beste preventief antibiotica via een mondpasta krijgen. Dat voorkomt infecties, spaart levens en is goedkoper dan de alternatieven. Dat blijkt uit een JAMA publicatie van het UMC Utrecht waarvan de resultaten zijn gebruikt voor het vaststellen van de nieuwe Nederlandse richtlijn voor antibioticagebruik op de intensive care.

IC intensive careTot nu toe waren artsen het niet eens over de beste toedieningswijze van preventieve antibiotica aan patiënten op de intensive care. Het was al wel langer duidelijk dat preventieve antibiotica het leven verlengt van intensive care-patiënten terwijl het niet leidt tot meer verspreiding van resistente bacteriën. Dat hebben arts-microbioloog prof. dr. Marc Bonten en collega’s van het UMC Utrecht al eerder aangetoond dankzij grootschalige studies in patiënten.

Studie in IC-patiënten
Om nu uitsluitsel te krijgen over de beste toedieningswijze van antibiotica vergeleken de Utrechtse onderzoekers de twee meest gebruikte manieren: via een mondpasta óf via een mondpasta in combinatie met een maagsonde (waardoor het complete maag-darmkanaal wordt ontsmet). Ze analyseerden de gezondheid van bijna 12.000 intensive care-patiënten die tussen 2009 en 2013 in zestien Nederlandse ziekenhuizen preventief antibiotica kregen. Deze ziekenhuizen gebruikten afwisselend een jaar de ene, dan de andere toedieningswijze. Zo ontstonden twee groepen patiënten.

De gezondheid van patiënten in de twee groepen bleek niet van elkaar te verschillen. Een klein deel van alle patiënten kreeg ondanks de antibiotica toch te maken met een bacteriële infectie. Antibioticaresistente bacteriën kwamen even weinig voor bij beide groepen.

Mondpasta met antibiotica het meest kosteneffectief
Het is dus even effectief om preventief antibiotica alleen toe te dienen via de mond als via mond én maagsonde, concluderen de onderzoekers. Het betekent dat de goedkoopste behandeling aanbeveling verdient: dat is het geven van alléén de mondpasta. De prijzen voor antibiotica kunnen verschillen, maar alleen de mondpasta is ongeveer tien keer goedkoper dan de combinatie van mondpasta met een maagsonde.

Prof. dr. Marc Bonten: “Samen met collega’s elders in Nederland hebben we deze behandelingen de afgelopen jaren bij bijna 20.000 intensive care-patiënten onderzocht. Preventief antibiotica geven zorgt ervoor dat mensen langer leven en minder infecties oplopen. Bovendien leidt het tot minder antibioticagebruik, is het goedkoper dan de standaardbehandeling en leidt het niet tot meer antibioticaresistentie. Als laatste hebben we nu dus aangetoond dat de mondpasta het meest kosteneffectief is. Niemand kan hier meer omheen.”

De onderzoekers van het UMC Utrecht beschrijven hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA van 1 oktober. De Stichting Werkgroep Antibioticagebruik heeft de resultaten opgenomen in de nieuwe richtlijn over gebruik van antibiotica op de intensive care.

Citatie
Oostdijk EAN, Kesecioglu J, Schultz MJ, et al. The effects of decontamination of the oropharynx and intestinal tract on antibiotic resistance in ICUs. JAMA, published online October 1, 2014

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen