Albert Schweitzer ziekenhuis weer op één in de AD Top 100

Array

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (regio Dordrecht) mag zich wéér een jaar lang het beste ziekenhuis van Nederland noemen, volgens de nieuwste AD Ziekenhuis Top 100. De toonaangevende landelijke ranglijst verschijnt op zaterdag 4 oktober 2014. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een ziekenhuis hierin de eerste plaats wist te prolongeren.

Directie, artsen en medewerkers zijn nog trotser op dit resultaat dan ze vorig jaar al waren. “Dit is het derde jaar op rij dat we bij de beste tien horen”, zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa. “En daarbinnen nu zelfs tweemaal op één. Ik zie hierin overtuigend bewijs dat wij constante hoge kwaliteit leveren. Dat is vooral goed nieuws voor onze patiënten. Voor hen spannen we ons elke dag in en zij geven ons hun vertrouwen.”

_MG_4539_FS_ADplaquette

Foto: Frederike Roozen-Slieker Voor het tweede jaar op rij overhandigt AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink (rechts) de winnaarsplaquette aan (v.l.n.r.) bestuurder John Taks, stafvoorzitter Sjarlot Kooi en bestuursvoorzitter Pier Eringa.

Zijn collega-bestuurder John Taks vult aan: “We hebben over de hele linie de zaken goed voor elkaar, zoals dat ook hoort. Ongeacht de kwaal die je hebt, of op welke afdeling je komt te liggen, overal moet het resultaat goed zijn en de tevredenheid hoog.” Taks en Eringa benadrukken dat het gaat om een prestatie van iedereen samen: dokters, verpleegkundigen, andere zorgverleners en ondersteunend personeel dat achter de schermen werkt en onmisbaar is voor kwaliteit en veiligheid.

Eringa voorspelde vorig jaar dat de nummer-1-positie zou leiden tot meer vraag naar zorg, maar ook tot kritischer patiënten en hogere verwachtingen. “Beide zijn uitgekomen”, kan hij nu vaststellen. “Dit jaar stijgt het aantal patiënten en behandelingen in ons ziekenhuis met enkele procenten. Dat is veel, zeker in een markt waar andere ziekenhuizen kampen met een paar procent krimp. Wij denken dat dit samenhangt met onze goede reputatie.”

Patiënten werden inderdaad kritischer. Eringa: “Zelfs een jaar na dato schrijven patiënten in klachtbrieven nog: Jullie zijn toch het beste ziekenhuis, hoe kan het dan dat het bij mij misging? Ook in het beste ziekenhuis gaan dingen mis. Dan komt het erop aan dat je daar open over bent, dat het besproken wordt, dat er lessen worden geleerd en dat gedupeerden niet in de kou blijven staan. Dat is evengoed onderdeel van kwaliteit. Klachten blijven daarom ook komend jaar van harte welkom.”

Dr. Sjarlot Kooi, voorzitter van de medisch specialisten, is eveneens trots. “Kwaliteit is alleen van waarde als ze consistent is. Vorig jaar vond ik het vooral erg leuk dat we op één stonden, maar nu krijgt het voor mij veel meer betekenis. Mede doordat ik het afgelopen jaar heb gezien dat we dingen nóg beter zijn gaan doen, vooral in de meer subtiele regionen van de zorg: extra oog voor een gastvrije bejegening, nog nauwgezetter registreren of alles wat je doet volgens plan verloopt. Ik denk dat de trots die we vorig jaar voelden, heeft bijgedragen aan de wil om dit jaar weer een beetje beter te worden.”

Bestuurder John Taks somt een aantal factoren op die het succes verklaren: “Het feit dat we een topklinisch opleidingsziekenhuis zijn, zorgt voor een sfeer van willen leren en elkaar aanspreken op het handelen. We hebben zelfbewuste professionals in huis, de verpleegkundigen bijvoorbeeld hebben zich verenigd in een actieve Verpleegkundige Adviesraad. Wij laten ons graag en vaak toetsen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, door verzekeraars en door tal van patiëntenverenigingen en kwaliteitskeurmerken. En natuurlijk vragen we onze patiënten op allerlei manieren om constante feedback op ons handelen. Zo krijg je je zwakke en sterke plekken in beeld.”

Ook de belangenbehartiger van de patiënten, de Cliëntenraad, is zeer tevreden. Voorzitter Andries van de Graaf: “Je bent als patiënt in dit topklinische ziekenhuis voor de behandeling van je kwaal op de juiste plaats. Onze samenwerking met de Raad van Bestuur en de medisch specialisten is buitengewoon goed. We streven ernaar om samen nog meer stappen te zetten in de gastvrijheid, bejegening en digitalisering, om dit ziekenhuis bij alle kwaliteitskeurmerken in de top te krijgen.”

De tweede keer ‘goud’ op rij mag niet leiden tot verslapping. Eringa: “Wij zullen er alles aan doen om te sturen op blijvende inspanningen, enthousiasme, betrokkenheid en patiëntgerichtheid. Volgend jaar weer nummer één zijn mag, maar hoeft niet. Als we maar bij de beste tien blijven.”

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen