Huisartsen gezondheidscentrum Helmersstraat positief over e-consult

E-Health-200x200Huisartsen van gezondheidscentrum Helmersstraat in Amsterdam zijn zeer positief over online behandelen. Tijdens een pilot met e-healthportaal karify zijn de huisartsen gestart met e-consult . Ook voor de assistenten is e-health nu een onderdeel van hun werk. De eerste ervaringen van patiënten zijn bekend. Zij geven tijdens de pilot feedback en delen hun ervaringen met de huisartsen.


E-consult in de huisartspraktijk
Een aantal huisartsen van het gezondheidscentrum zet e-consult in. Via de huid app houden ze eenvoudig in de gaten hoe het met hun patiënt gaat. Bijvoorbeeld bij ongerustheid over een moedervlek. De patiënt stuurt een foto van de moedervlek naar de huisarts via de beveiligde online behandelomgeving. De huisarts beoordeelt de moedervlek en kan snel ingrijpen als dat nodig is.

Van telefonische triage naar e-triage
Ook de assistenten van het gezondheidscentrum zijn enthousiast over de mogelijkheden van online zorg via de Healthspace. “Voor geruststelling van bezorgde ouders is deze manier van zorg bieden ideaal. Ouders die zich afvragen of de uitslag of  dat bultje op de arm van hun kind kwaad kan, belden voorheen naar de huisartspraktijk. Later in de middag kwamen de ouders langs en dan keken wij er even naar. Nu hoeft dat niet meer. Wij merken dat ouders dit prettig vinden. Het gaat veel sneller via internet. En het is een laagdrempelige manier om ouders gerust te stellen”, vertelt een assistente van het gezondheidscentrum.

Patiënt kan thuis beter afstand nemen van ziekte
Na de eerste paar maanden zijn ook de eerste geluiden van de patiënten positief.  Via vragenlijst geven zij feedback. “Thuis ben ik beter in staat om afstand te nemen van mijn ziekte”, aldus een patiënt van het SAG – GC Helmersstraat.

Pilot
Gezondheidscentrum Helmersstraat, onderdeel van Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra is een paar maanden geleden een e-health pilot met karify gestart. POH ggz patiënten en COPD patiënten krijgen via de Healthspace van het gezondheidscentrum online zorg. Voor COPD patiënten is er een zelfhulpcursus stoppen met roken.

Het SAG gaat samen met IPPZ verkennen hoe de berichtenuitwisseling tussen karify en het HIS naar tevredenheid gerealiseerd kan worden, zodat het e-healthportaal voor huisartsen nog meer mogelijkheden krijgt.

Karify
Karify is een e-healthportaal nieuwe stijl. Het stelt zorgverleners in staat om online te behandelen over de keten in een beveiligde Healthspace. Daarnaast verzamelen en beheren patiënten zelf hun medische gegevens binnen karify en delen ze medische data met zorgverleners en familie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen