Aanloper huisartsenpost extra risico voor besmetting ziekten zoals ebola

Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam en wordt veroorzaakt door het filovirus. Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn het marburgvirus en het lassavirus. Al is de ziekte alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Het is daarom belangrijk niet op eigen houtje naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost te gaan. Dit kan verdere verspreiding van de ziekte flink reduceren. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is niet aangetoond.

huisarts1Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk. De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week maar kan tot 21 dagen.

Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.

 

 

Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.

Mensen die onlangs op bezoek zijn geweest die binnen 21 dagen last krijgen van koorts, hoofdpijn en spierpijn, kunnen verspreiding van de ziekte voorkomen door zich eerst telefonisch te melden. Er kunnen dan snel passende maatregelen genomen worden.

Als zich tijdens uw verblijf, of binnen 21 dagen na terugkomst uit een land waar ebola voorkomt, toch klachten van koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree, braken of bloedingen voordoen, neem dan de volgende maatregelen:

  • Zoek telefonisch contact met de huisarts en vermeld de reisgeschiedenis.
  • Vermeld specifiek als u direct contact met een ebola-patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen heeft gehad, als u begrafenissen hebt bezocht of als u in een lokale gezondheidskliniek of ziekenhuis bent geweest.

In West-Afrika zijn diverse infectieziekten die dezelfde klachten geven als ebola. Alleen met laboratoriumtesten kan met zekerheid worden vastgesteld of er sprake is van ebola.

Voor reizigers zijn een aantal maatregelen belangrijk om het risico op een ebola-infectie te beperken:

  • Vermijd contact met (overleden) ebolapatiënten en/of hun lichaamsvloeistoffen
  • Vermijd begrafenisrituelen waarbij contact met de overleden ebolapatient plaatsvindt
  • Vermijd contact met materialen van de patiënt die mogelijk besmet zijn (bijv. injectienaalden, kleding, lakens, eetgerei)
  • Vermijd contact met levende of dode wilde dieren (apen, vleermuizen, bosantilopen)
  • Eet geen rauw vlees of ‘bushmeat’
  • Vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap met een van ebola genezen patiënt gedurende zeven weken na genezing.
  • Was de handen regelmatig met zeep of andere ontsmettingsmiddelen.
  • Vermijd plekken waar vleermuizen verblijven zoals grotten, geïsoleerde schuilplaatsen of mijnen

Deze maatregelen zijn een aanvulling op de bestaande algemene reizigersadviezen, zoals:

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen