Ebolaverdenking Nederland: doorbreken keten van transmissie faalde door aanloper

Zwakste schakel in transmissiepreventie ebola blijkt onverwachte keus reiziger
Gelukkig lijkt alles er op te wijzen dat Nederland niet te maken heeft met haar eerste ebolapatiënt. En als we in Nederland de triageprotocollen en voorzorgsmaatregelen goed gebruiken.  En zieke reizigers en mensen die besmet denken te zijn, contact met andere vermijden, en zich eerst telefonisch melden en niet op eigen houtje naar een zorginstelling voor hulp gaan, heb ik er alle vertrouwen in dat de kans op een uitbraak van ebola in Nederland zeer klein is.

stethoscoop)Toen gisteren bekend werd dat er een patiënt, mogelijk met ebola, op een huisartsenpost onwel was, schrok ik. Hoe kon het gebeuren dat iemand met een fatale en besmettelijke ziekte zomaar onwel kon worden in een openbare ruimte van een zorginstelling. En ik denk dat daar niet ik alleen van ben geschrokken. De mensen en medewerkers op de huisartsenpost Drechtsteden en in het Albert Schweitzer ziekenhuis, zullen ook flink geschrokken zijn. Want wie verwacht nu dat iemand met een dergelijk risicovolle besmettelijke ziekte als aanloper naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp komt. Voor zorgverleners en bezoekers een  onaangename en onnodige verrassing zo’n onaangekondigd bezoekje op de huisartsenpost en ziekenhuis waar je werkt of aanwezig was, en geen tijd om zovooraf veiligheidsmaatregelen te nemen om besmetting voor zorgverleners en bezoekers te reduceren.

Deze zieke man was daarnaast ook nog eens, zonder dat zijn koorts is opgemerkt, met een vliegtuig vanuit Sierra Leone vertrokken. En zonder opgemerkt te worden op Schiphol vanuit een risicoland te zijn aangekomen en zich daardoor kon mengen onder de vele mensen op de altijd drukke luchthaven Schiphol en in het openbaar vervoer van Schiphol naar de HAP in Dordrecht.

Je moet er niet aan denken welke acties er allemaal op touw hadden moeten worden gezet, als hij wel besmet bleek te zijn, om nieuwe mogelijke besmettingen te achterhalen. Achterhalen met wie je in een vliegtuig zat is nog wel te achterhalen. Je zal maar met zo iemand in een vliegtuig hebben gezeten en ook naar een toilet zijn geweest. Je moet er niet aan denken. Maar hoe achterhaal je met wie iemand, die al flink ziek bleek te zijn, in trein of bus heeft gezeten en met wie die mensen allemaal weer in contact zijn geweest. En dat is de uitdaging en tevens de oplossing in het stoppen van een ebola-uitbraak.

De crux is: Doorbreek de keten van transmissie, en dat is wat afgelopen zaterdag dus gruwelijk mis kon zijn gegaan. Een stomme beslissing van een zieke reiziger die zou hebben kunnen zorgen voor een ebola-uitbraak in Dordrecht, Schiphol of elders in Nederland.Ergens hoop ik, dat we met deze man, toch gaan onderzoeken hoeveel mensen er een “hoger risico” hadden gehad op een Ebola besmetting na in contact komen met deze man uit Dordrecht, en nu nog geen symptomen vertonen. (zorgverleners op de HAP, op Schiphol, medepassagiers op de vlucht of deelvlucht van Sierra Leone naar Luchthaven Schiphol en alle mensen die naast of hebben gezeten of gestaan hebben en hem hebben aangeraakt, op hetzelfde toilet hebben gezeten enz, enz.)
En al die “laag risico,” mensen die hem niet direct hebben aangeraakt of in contact kunnen zijn geweest met de menselijke vloeistoffen van de man, maar op minder dan één meter van hem zijn geweest. Het virus zou zo snel de mogelijkheid hebben gehad om te blijven verspreiden.

Al dat soort mensen wil je binnen 24 uur opsporen om ervoor te zorgen dat iedereen die potentiële blootstelling heeft gehad wordt geïdentificeerd en te beoordelen. En hoe ga je om met de onzekerheid, de incubatietijd van ebola ligt tussen twee tot 21 dagen. Het lijkt mij een geweldige rampenoefening om zeker te zijn, dat Nederland, ook in onverwachte situates zoals gisteren in Dordrecht. Gelukkig liep dat met een sisser af en kunnen we concluderen dat we gelukkig met malaria te maken hadden. Hie vervelend die ook voor de getroffen man is.

Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen