Hoog cijfer voor umc’s

luisteren horen oor doofPatiënten geven de complexe zorg in de acht universitair medische centra een hoog cijfer. De behandeling in de polikliniek krijgt een 8,3. De behandeling bij opname in het ziekenhuis een 8,1. Dat blijkt uit een patiëntenonderzoek dat NFU heeft laten uitvoeren.

De NFU doet elk jaar een patiëntenonderzoek in de umc’s. Dit keer zijn 111.000 patiënten uitgenodigd om deel te nemen. Hen werd gevraagd naar de ervaringen tijdens een ziekenhuisopname of in de polikliniek volgens de zogenoemde Consumer Quality Index (CQ-index). Van de benaderde patiënten die kwamen voor ziekenhuisopname heeft 30,6 procent de vragenlijst ingevuld, en van de benaderde patiënten die de polikliniek bezochten 28,8 procent.

Met dit onderzoek willen de umc’s te weten komen of ze volgens de patiënten goede zorg leveren en welke verbeteringen mogelijk zijn. Door naar de patiënten te luisteren en de zorg waar mogelijk te verbeteren, hopen de umc’s nog beter aan te sluiten bij hun wensen, behoeften en vragen. De Raden van Bestuur van de umc’s bespreken ieder jaar de resultaten van het patiëntenonderzoek met hun afdelingen en hun cliëntenraden. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan onderdelen die onder het landelijk gemiddelde scoorden. De resultaten van 2013 en dit jaar verschillen weinig, maar nog beter scoren vraagt meestal wat meer tijd dan een jaar.

De NFU-resultaten zijn te lezen in het Publieksverslag CQ-index 2014.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen