Schippers moet inzetten op e-health en preventie om kosten te besparen

Array

E-Health-300x186Daarvoor pleit Lode Wigersma tijdens De Zorg Aan Het Woord
“Zorg op afstand, een e-consult, moet voor hetzelfde tarief worden vergoed als een normaal consult.” Dat zei Lode Wigersma, directeur van de KNMG, donderdagavond 2 oktober tijdens De Zorg Aan Het Woord (DZAHW) in Amsterdam. “E-health kan op termijn voor enorme besparingen zorgen, maar artsen worden momenteel ontmoedigd door de zorgmanagers om veel e-consults te houden, omdat dit financieel minder oplevert. Daar moet een einde aan komen. Het moet niet uitmaken op welke manier artsen zorg verlenen, want zorg is zorg.”

Volgens Wigersma moet de minister van VWS ook nieuwe innovatieve projecten binnen de zorg blijvend financieel stimuleren. “Veelbelovende nieuwe initiatieven worden nu vaak na één of twee jaar weer gestaakt, omdat de financiering stopt. De kosten gaan hierbij voor de baten uit. Het is erg zonde dat deze initiatieven hierdoor stoppen. Edith Schippers moet nu echt een impuls gaan geven en voor de lange termijn gaan.”

Privacy patiëntgegevens moet worden versoepeld
Naast kostenbesparing was ook privacy een veel besproken onderwerp tijdens DZAHW, het podium voor alle stakeholders in de gezondheidszorg, waarbij 13 kopstukken uit de zorg met elkaar in gesprek gingen. De meerderheid van de aanwezigen was het erover eens dat de privacyregelgeving moet worden versoepeld. Alleen op die manier kunnen zorgverleners op het juiste moment over iemands medisch dossier beschikken. Sofie van der Meulen, advocaat bij Axon Lawyers: “Het algemene belang van goede zorg moet in dit geval boven het individuele belang van privacy gaan. Bij financiële instellingen is het goed dat de privacy goed gewaarborgd is, maar in de gezondheidszorg is dit juist niet goed. Het is in ieders belang dat gegevens over iemands gezondheid door meerdere zorgverleners kunnen worden ingezien.” Wilna Wind, directeur van de NPCF, is het daar niet mee eens. Zij pleit juist voor een systeem waarbij niet alle zorgverleners toegang hebben tot medische dossiers. Volgens haar moet de patiënt zelf eigenaar worden van het medisch dossier. “Elke patiënt moet een persoonlijk gezondheidsdossier hebben waarin hij of zij alles zelf kan bijhouden en zelf kan bepalen wie er toegang tot heeft.” Michel Dutrée, directeur van Nefarma, is het daarmee eens. “Een landelijk EPD wordt lastig. Daarom moet elke patiënt zijn eigen dossier hebben. Desnoods doen we het met een chip, maar als iemand in elkaar stort weet je momenteel niet wat diegene heeft. Dat moet veranderen.”

Roken moet landelijk verboden worden
Ook werd tijdens DZAHW gesproken over welke maatregelen de overheid moet nemen op het gebied van preventie. Roken en snoepen door de jeugd moet worden ontmoedigd, maar zowel de sprekers als de rest van de aanwezigen zijn het er toch over eens dat er geen financiële consequentie moet komen als iemand kiest voor een ongezonde leefstijl. Henk Viëtor, directeur van de Drugs Discovery Factory, geeft echter zeer duidelijk aan wat Edith Schippers volgens hem zou moeten doen. “Roken wereldwijd verbieden. Ik vind het zo krom dat een middel tegen kanker dat bijwerkingen geeft, niet op de markt mag worden gebracht, terwijl roken, wat veel meer schade toebrengt, gewoon toegestaan is. Bij alcohol is matige sociale consumptie nog binnen de perken maar bij roken zijn zelfs één of twee sigaretten erg schadelijk. Daarom ben ik voor een totaalverbod.”

13 stakeholders in gesprek
DZAHW vond plaats in het Andaz Amsterdam Prinsengracht en werd georganiseerd ter ere van het vijfjarig bestaan van medische uitgeverij Medix Publishers. Tijdens DZAHW gingen 13 stakeholders uit de zorg met elkaar in discussie onder leiding van Frénk van der Linden. Naast Wigersma, Van der Meulen, Wind, Dutrée en Viëtor namen ook Marjolein Drent, longarts en president van WASOG, Henk Jan Out, bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het Radboudumc, Aernout Somsen, cardioloog en oprichter van Cardiologie Centra Nederland, Bart van der Lelie, partner bij LYSIAC, Donald van der Peet, gastro-intestinaal chirurg aan het VUmc, Annemiek Verkammen, directeur van HollandBIO, Salmaan Sana, medeoprichter van COM-passion for Care en Christiaan Keijzer, voorzitter van de LAD deel aan de discussies.

Medische content op maat
Medix Publishers is onder meer bekend van de populaire nieuwsgeneratie app MedZine, waar de healthcare professional snel en gemakkelijk door (inter)nationaal medisch nieuws, journals en andere content bladert, op basis van eigen wensen en behoeften. Daarnaast specialiseert Medix zich in het creëren van medische content op maat voor de healthcare professional.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen