‘Verplichte screening wensouders en draagmoeders’

Array

krijg geef geldTweede Kamer: OM moet illegaal draagmoederschap actief gaan vervolgen
Er moet een verplichte screening komen van wensouders en draagmoeders door de Raad voor de Kinderbescherming. Daarvoor pleiten de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en kinderrechter en hoogleraar Paul Vlaardingerbroek naar aanleiding van een undercoverreportage die Dit is de Dag Onderzoek maandag uitzendt. Hierin wordt aangetoond dat wensouders en draagmoeders op illegale wijze en buiten het zicht van de Raad voor de Kinderbescherming, met elkaar in contact komen. In een aantal gevallen wordt daarbij geld gevraagd of aangeboden. De Tweede Kamer wil dat het Openbaar Ministerie dit illegale draagmoederschap actief gaat vervolgen en vraagt staatssecretaris Teeven om opheldering.

Op internet zijn tientallen advertenties te vinden van draagmoeders en wensouders die contact met elkaar zoeken. Dit is bij wet verboden. Wensouders en draagmoeders moeten elkaar al langere tijd goed kennen. Dit is om er zeker van te zijn dat kinderen niet in verkeerde handen vallen. Het Openbaar Ministerie geeft in een reactie tegenover Dit is de Dag Onderzoek aan echter de afgelopen vijf jaar niemand te hebben vervolgd voor de plaatsing van een dergelijke advertentie. En stelt dat het opsporen van illegaal draagmoederschap geen prioriteit heeft.

De Tweede Kamer wil echter dat staatssecretaris Teeven wel actief gaat handhaven. “De zaken die jullie laten zien zitten tegen mensenhandel aan”, zegt Peter Oskam (CDA). “Het kan niet zo zijn dat het Openbaar Ministerie dan zegt dat het voor hen geen prioriteit heeft. Ze moeten gewoon gaan handhaven.” Khadija Arib (PvdA): “Dit soort ‘markten’ zijn strafbaar. Het is niet voor niets in de wet aan banden gelegd. Dat is om te voorkomen dat er kinderhandel ontstaat. Je moet dan ook handhaven.”

Ook het voorstel om wensouders en draagmoeders vooraf te laten screenen kan op steun rekenen in de Kamer. Een dergelijke screening moet voorkomen dat kinderen in handen komen van ouders die bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor kindermisbruik of kindermishandeling. “In het belang van het toekomstig kind moet er nagedacht worden over waar het terecht komt en moet er ook een screening van wensouders plaatsvinden” aldus gynaecoloog Jesper Smeenk van de NVOG. Hoogleraar Paul Vlaardingerbroek sluit zich daar bij aan: “Ik mag hopen dat de Raad meer aan waarheidsvinding gaat doen en dus ook serieus onderzoek doet naar de antecedenten van deze mensen.”

Dit is de Dag Onderzoek maakte een afspraak met twee draagmoeders die zichzelf aan de programmamakers aanboden, waaronder één vrouw van 49. De ontmoetingen werden met een verborgen camera vastgelegd. Uit de gesprekken blijkt dat draagmoeders en wensouders elkaar actief informeren om zoveel mogelijk buiten het zicht van de Raad voor de Kinderbescherming te blijven of soms tegen hen te liegen. “We hebben regels opgesteld om de draagmoeder, wensouders en zeker ook het kind te beschermen”, zegt Jesper Smeenk van de NVOG tegen Dit is de Dag Onderzoek. “En op het moment dat je de hand gaat lichten met die regels komen alle partijen in gevaar. Daar maken we ons zorgen over.”

CDA, PvdA, SP en ChristenUnie gaan staatssecretaris Teeven vragen om in een brief te reageren op de onderzoeksbevindingen van het EO-programma. Afhankelijk van de inhoud van die brief volgt er dan een Kamerdebat.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen