Witte vlekken huisartsgeneeskundig onderzoek in kaart

Array

Woensdag 1 oktober lanceerde het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) samen met de acht universitaire afdelingen huisartsgeneeskunde en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) een overzicht van de kennislacunes en het lopend onderzoek in de huisartsgeneeskundige zorg.

De overzichtswebsite geeft inzicht in hoeverre lopend onderzoek aansluit bij bestaande kennislacunes uit de NHG-Standaarden en kan gebruikt worden om ‘witte vlekken’ in het onderzoek te signaleren. Onderzoekers en subsidiegevers kunnen die witte vlekken vervolgens ‘inkleuren’ door het gebrek aan wetenschappelijk bewijs aan te vullen met gericht nieuw onderzoek. Op die manier kan het NHG haar huisartsgeneeskundige richtlijnen én de zorg voor de patiënt verbeteren. Het overzicht van de witte vlekken is te vinden op www.nhg.org/lacunes. Er staan op dit moment 178 kennislacunes en 187 lopende onderzoeken in het overzicht.

Vraag naar onderzoek
Mede-initiatiefneemster hoogleraar huisartsgeneeskunde Marjolein Berger van de Universiteit Groningen is verheugd dat dit overzicht er is: ‘Bijvoorbeeld bij de behandeling van eczeem is niet bekend of ons beleid, het voorschrijven van hormoonzalf of het geven van zelfhulpadvies, wel effectief is om het opvlammen van het eczeem te voorkomen. Onderzoek hiernaar zou erg op zijn plaats zijn. We kunnen daar grote groepen patiënten mee helpen. Een ander voorbeeld is het gebruik van aanvullende testen in de eigen praktijk: er is veel onzekerheid bij welke aandoeningen een test in de eigen praktijk zinnig is. Verder onderzoek zou hier meer duidelijkheid over kunnen geven zodat er betere aanbevelingen voor huisartsen gemaakt kunnen worden.’

Goede aanbevelingen voor de huisarts
Het Nederlands Huisartsen Genootschap publiceert sinds 1989 richtlijnen, de NHG-standaarden, die het handelen van de huisarts in de praktijk ondersteunen op basis van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek (‘evidence-based’ richtlijnen). Bij het opstellen van deze standaarden wordt geïnventariseerd wanneer er gebrek is aan wetenschappelijk bewijs om goede aanbevelingen voor de huisarts te formuleren. In dat geval is er sprake van een kennislacune.

Op initiatief van
Het overzicht is een gezamenlijk initiatief van de universitaire afdelingen huisartsgeneeskunde, het Nivel, en het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke beroepsvereniging van huisartsen. De universitaire afdelingen huisartsgeneeskunde en het Nivel zijn de belangrijkste uitvoerders van het Nederlands huisartsgeneeskundig onderzoek.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen