Eerste kind geboren in Zweden na baarmoedertransplantatie

Array

baarmoeder eierstokEerste kind geboren in Zweden na baarmoedertransplantatie: UZ Gent onderzoekt toepassing van deze techniek in België
Met de geboorte van het eerste kind na een uterustransplantatie wordt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de voortplantingsgeneeskunde geschreven. In België worden er jaarlijks een 15-tal meisjes zonder baarmoeder geboren. Elk jaar zijn er ook minstens een even groot aantal vrouwen die hun baarmoeder op jonge leeftijd verliezen. Dankzij de nieuwe techniek kunnen die vrouwen voortaan hun eigen kinderen dragen en ter wereld brengen. Het Zweedse team van prof. Mats Brännström begeleidde de transplantatie, maar ook artsen van het UZ Gent waren betrokken bij de voorbereidingen.

UZ Gent-team nauw betrokken
Het Zweedse team is al vele jaren bezig met de voorbereidingen en heeft zijn programma voor uterustransplantaties bijzonder professioneel voorbereid. Een team van het UZ Gent had het voorrecht om daar de laatste twee jaar nauw bij betrokken te zijn: zo waren 4 artsen van de Vrouwenkliniek? en de dienst voor Transplantatie aanwezig in Göteborg bij drie van de negen uterustransplantaties en was het Zweedse team al tweemaal in Gent om voorbereidende proeven te doen.

?Overleden donoren
Het team van prof. Brännström maakt gebruik van levende donoren – meestal nauwe familieleden, zoals de moeder of de zus. Zij lopen dan ook de meeste risico’s door de chirurgie. Het UZ Gent zet momenteel, in samenwerking met de Zweden, de techniek van uterustransplantatie vanuit overleden donoren op punt.

De eerste succesvolle zwangerschap en geboorte is fantastisch nieuws, maar het zou te vroeg zijn om te zeggen dat de techniek nu overal eenvoudig kan worden gekopieerd. Het UZ Gent onderzoekt vanuit medisch, gezondheidseconomisch en ethisch perspectief verder of het die nieuwe behandeling ook kan aanbieden en zal daarover in gesprek gaan met de andere transplantatiecentra en met de overheid.?

?Over het UZ Gent
Het UZ Gent is met ruim 3.000 patiënten per dag en bijna 6000 medewerkers een van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Patiënten kunnen er terecht voor hooggespecialiseerde, kwalitatieve zorg in een volledig aanbod van medische expertise. Als universitair centrum investeert het UZ Gent gericht in kwaliteit, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en klantvriendelijke dienstverlening. Het ziekenhuis werkt intensief samen met de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. De ziekenhuiscampus wordt momenteel ingrijpend verbouwd om tegen 2020 als vlot toegankelijke en duurzame “Health Campus” klaar te zijn. Meer info: www.uzgent.be?

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen