Doen wij in Nederland wel genoeg om verspreiding van Ebola tegen te kunnen gaan

Array

Duizenden mensen hebben de afgelopen maanden tussen West-Afrika en Nederland gereisd. Terwijl het RIVM iedereen maar gerust aan het stellen is, begin in toch te twijfelen of Nederland echt wel 100 procent voorbereid om een potentiële uitbraak te voorkomen.Vandaag werd bekend dat de Texaanse ebolapatiënt is overleden. De Amerikaanse overheid kondigde aan mensen reizend vanuit West-Afrika te temperaturen en te bevragen mogelijke patiënten vroegtijdig op te sporen.

In Spanje raakte een verpleegster als besmet door onzorgvuldigheden. En afgelopen zaterdag werd in Nederland pijnlijk duidelijk dat de huisartsenpost Drechtsteden zomaar de geschiedenis in kon zijn gegaan als de plaats waar de eerste Nederlandse uitbraak zijn oorsprong had. SchipholEen man, die ziek terug was gekomen uit Sierra Leone, klopte zonder afspraak aan bij de huisartsenpost en werd vervolgens onwel in een ruimte waar ook andere mensen aanwezig waren. Niemand kon toen vermoeden dat de man met ebola bezet had kunnen zijn omdat hij zojuist was teruggekeerd vanuit Sierra Leone.

De man was doodleuk met Openbaar Vervoer van Schiphol naar de HAP in Dordrecht gekomen. Op Schiphol wordt nu niet preventief getemperatuurd zoals men nu in de VS wel gaat doen met reizigers vanuit West-Afrika. Zeer zorgwekkend is het feit dat een deze patiënt, mogelijk met ebola besmet, in eerste instantie zelf naar een huisartsenpost kwam met symbolen van Ebola. En het had zomaar Ebola kunnen zijn (vooral ook omdat hij net een hoog risico op reis had gemaakt).

Met hoeveel mensen heeft de man op Schiphol contact gehad en hoeveel  medereizigers met vliegtuin, trein en bus waren binnen een straal van een meter van de man geweest? Een aanzienlijk aantal mensen die besmet hadden kunnen raken.

Pas uren later wordt de man pas als risico opgemerkt terwijl hij al op de huiartsenpost Drechtsteden staat. Had de man wel ebola gehad dan zouden wellicht tientallen of zelfs wel 100 opgespoord moeten worden en in de isolatie worden geplaatst. Het achterhalen van medepassagiers in vliegtuig is goed te doen. Maar opsporen van medereizgers in trein en bus lijkt me een stuk minder beheersbaar.  En niet te vergeten de bezoekers en medewerkers op de huisartsenpost.

Helaas blijven we ondanks het incident op de Dordrechtse huisartsenpost het vertrouwen op de berichten van nationale media die vertellen dat Nederland goed voorbereid is en dat alle lokale gezondheidszorginstelling beleid en procedures hebben om grote uitbraken en blootstelling te voorkomen. Maar ik ben daar wat sceptisch over.

Volgens de WHO zal het aantal Ebola gevallen naar verwachting sterk blijven stijgen in de maand oktober. Het CDC schat dat er maar liefst 1,4 miljoen ebola gevallen geconstateerd zullen worden voordat de huidige uitbraak is voorbij. Anderen maken zich zorgen dat de ziekte nu al zo ver uit de hand is in West-Afrika, dat ebola spoedig endemisch zal worden.

Momenteel besteden de meeste gezinnen in West-Afrikaanse landen bijna 80 procent van hun maandelijkse inkomen aan voedsel en schoon water – terwijl de prijzen nog steeds stijgen en het voedsel nog schaarser wordt. Nu West-Afrikaanse landen komen economisch nog meer belast raken door de uitbraak van ebola, is het waarschijnlijk dat veel inwoners illegaal het land zal ontvluchten (en niet worden geregistreerd en of gescreend worden) – resulterend in verdere verspreiding van de ziekte en breder contact met mensen uit andere landen.

Wat doen we in Nederland om te voorkomen dat Ebola in Nederland binnenkomt?  Er zijn geen specifieke plannen op Schiphol en geen echte reizenprotocollen vastgesteld. En ook bij Vliegmaatschappijen is er onduidelijkheid over wat te doen en zij het passagiers kunnen screenen.

Het is tijd dat het RIVM het hoofd uit het zand haalt en komt met een structureel inreisprotocol voor alle reizigers die direct of indirect vanuit West-Afrika reizen. Al moeten we niet in paniek raken. Nederland is op zich behoorlijk goed uitgerust om een uitbraak van een besmettelijke ziekte te behandelen, beter dan menig ander land in de wereld. We hebben state-of-the-art voorzieningen voor isolatie, een overvloed aan medische middelen en de kennis van de slimste infectiologen van de wereld ‘. Daarmee kunnen we eventuele Ebola-gevallen in de Nederland het meest optimaal behandelen. Maar we moeten komen tot een landelijk beleid voor reizigers vanuit West-Afrika en niet alleen de focus leggen op protocollen bij gezondheidscentra en ziekenhuizen.

Welke stappen kunnen we nemen om te voorkomen Ebola verspreiden in de VS? Eerst moeten we ervoor zorgen dat het virus niet hier kan aankomen. En als er wel een reiziger aankomt met op ebola gelijkende symptomen die vanuit West-Afrika reist moeten we die bij binnenkomst op de luchthaven isoleren en eventuele medepassagiers ook isoleren en monitoren. De volgende maatregelen zouden het binnenbrengen van het virus drastisch kunnen terugbrengen:

  1. Gestandaardiseerde screening van reizigers  uit endemische landen moet zo snel mogelijk worden ingesteld. We kunnen zelfs een reisverbod overwegen of eventueel een  21 dagen pre-flight quarantaine kunnen overwegen voorafgaand aan een reis naar Europa/Nederland, om ervoor te zorgen dat geen van de patiënten met de ziekte onbedoeld worden toegelaten tot de Europa of de VS.
  2. Luchtvaartpersoneel moeten beschikken over standaard protocollen wat te doen als een passagier onderweg ziek wordt- Ze moeten kunnen beschikken over een isolatie-uitrusting en beschermende kleding moet direct beschikbaar zijn en bemanningen moeten een specifieke opleiding krijgen om zichzelf  en andere passagiers te beschermen.
  3. Betere opleiding voor zorgverleners, medische hulpverleners en first responders om adequaat te kunnen reageren in onverwachte situaties zoals de aanloper van afgelopen zaterdag.. We moeten protocollen hebben die gemakkelijk kunnen worden toegepast wanneer zorgverleners worden geconfronteerd met een verdacht geval. Reisgeschiedenis en en mogelijke blootstelling van mensen met ebola moeten ook in de eerste lijn standaard worden bevraagd. We kunnen het ons niet veroorloven om een “hoog-risico patiënt” zomaar in de hal van een zorginstelling hebben.
  4. Immigratie en paspoortcontrole moet alle hoog risico reizigers screenen (uit endemische landen) bij eerste binnenkomst in de Europa. Degenen die worden beschouwd als risicovol moeten direct in voor 21 dagen in quarantaine bij aankomst.
  5. Massa productie van vaccins en andere potentieel levensreddende medicijnen dienen door de overheid gestimuleerd te worden.  Deze medicijnen moeten snel worden beoordeeld en zo snel mogelijk in West-Afrika in gebruik genomen worden. Met de mortaliteitscijfers van ebole moeten deze nieuwe geneesmiddelen maar in de praktijk in het gebied van de uitbraak worden getest. We hebben geen tijd om maanden tot jaren te wachten op de resultaten van klinisch onderzoek bij gezonde proefpersonen.

Zoals al eerder gemeld, vond ik de plaats waar de Nederlandse risico-patiënt opdook een verontrustende gedachte. Ik vraag me af of we wel snel de kwestie hadden kunnen coördineren een effectief antwoord hadden gehad als deze man wel ebola zou hebben gehad.  Want dan had hij in de korte weg in ons dik bevolkte landje de ziekte bij meer dan 100 personen kunnen verspreiden.

Tijd om te handelen en niet te praten. Niet op ebola-besmettingen in Nederland reageren maar voorkomen dat we ebola binnen onze landsgrenzen binnenhalen.

Janine Budding

Bron: drkevincampbellmd.wordpress.com/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen