ZN: Gebruik eHealth neemt toe

Het gebruik van eHealth door zorggebruikers neemt langzaam toe. Het gaat vooral om online afspraken maken en het aanvragen van herhaalrecepten in de eerste lijn. Ten opzichte van vorig jaar is de elektronische dossiervoering nog verder verbeterd, wat goede kansen biedt voor de online inzage in het dossier door de zorggebruiker. Dit blijkt uit de eHealth Monitor 2014 die Nictiz en Nivel vandaag aanboden aan Leon van Halder, secretaris-generaal bij het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met de uitkomsten in deze tweede uitgave van de eHealth Monitor.

Infographic_eHealth-monitor_2014_00001
Uit de monitor blijkt dat inmiddels 13% van de zorggebruikers de mogelijkheid kent om online afspraken te maken bij de eigen huisarts. In 2013 was dit slechts 7%. Met het digitaal aanvragen van een herhaalrecept is inmiddels 30% bekend, tegenover 21% in 2013. Dit zijn nog geen cijfers om blij van te worden, maar de stijging is onmiskenbaar. Veel beter gaat het met de elektronische dossiervoering. Huisartsen doen dit al langer op grote schaal. 98% van de huisartsen houdt patiëntendossiers voornamelijk of uitsluitend elektronisch bij. Bij de medisch specialisten is een stijging te zien van 66% in 2013 naar 75% in 2014.

Belemmeringen
Maar de eHealth Monitor geeft ook aan dat de in 2013 gesignaleerde belemmeringen voor opschaling van het gebruik van eHealth grotendeels blijven bestaan. Obstakels rondom bekendheid, standaardisatie, financiering en regie zijn helaas niet in één klap op te lossen. De toename van het gebruik van eHealth blijft mede daarom beperkt. Daarnaast constateren de auteurs dat de toename stokt omdat zorggebruikers en zorgverleners bij sommige toepassingen onvoldoende meerwaarde ervaren. In de eHealth Monitor 2014 wordt expliciet de aanbeveling gedaan om bij de ontwikkeling en inzet van eHealth krachtig te sturen op tastbare meerwaarde voor alle betrokkenen.

Sinds het verschijnen van de eHealth Monitor in 2013 zijn diverse initiatieven ondernomen om de gesignaleerde belemmeringen weg te nemen en in te spelen op de gedane aanbevelingen. Zorgverzekeraars hebben zich verbonden aan de onlangs vastgestelde implementatie agenda eHealth en nemen in dat kader deel aan projecten rondom ketenzorg, zelfzorg en het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD). Zorggebruikers, zorgverleners, zorginstellingen en zorgverzekeraars werken in deze projecten aan de daadwerkelijke opschaling van eHealth. De focus ligt daarbij niet op de technologie zelf, maar op de meerwaarde voor de zorg door meer mogelijkheden voor zelfmanagement en eigen regie voor patiënten.

De uitkomsten van het onderzoek staan in een onderzoeksrapport, tabellenbijlage en infographic.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen