Geneesmiddelen tegen botafbraak werken anders in de kaak

osteoporoseGeneesmiddelen tegen botafbraak, zoals osteoporose, werken anders tegen cellen die het bot afbreken in de kaak dan tegen soortgelijke cellen in de pijpbeenderen. Dit stelt Jenny Vermeer van het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in haar promotieonderzoek.

Ziektes zoals osteoporose en naar het bot uitgezaaide kanker worden gekenmerkt door overmatige botafbraak. Botafbraak kan geremd worden door medicijnen zoals bisfosfonaten. Deze geneesmiddelen helpen de botgezondheid te verbeteren en het risico op fracturen te verkleinen. Echter, in de kaak kan gebruik van deze geneesmiddelen ertoe leiden dat beenweefsel afsterft (osteonecrose) wat weer leidt tot veel pijnklachten bij de patiënt.

Vermeer heeft onderzocht hoe het komt dat juist in de kaak deze bijwerking optreedt. Dit deed ze door botcellen uit kaken en de pijpbeenderen van muizen te isoleren en deze met elkaar te vergelijken. Ze onderzocht de wijze waarop deze cellen reageerden op de bisfosfonaten. Ook diende ze bisfosfonaten  toe aan muizen en onderzocht het effect daarvan op het botweefsel van de pijpbeenderen en de kaak. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat voorlopercellen van de botafbrekende cellen, de osteoclasten, uit de kaak meer bisfosfonaten opnamen dan voorlopercellen uit pijpbeenderen. Tevens werd vastgesteld dat bij de muizen die met bisfosfonaten waren behandeld de tandwortels in de kaak werden afgebroken.

De resultaten van haar onderzoek laten zien dat er belangrijke verschillen bestaan tussen de reactie van botcellen van de kaak in vergelijking met die van andere botten op een medicijn als de bisfosfonaten. Deze bevindingen kunnen het afsterven van het beenweefsel in de kaak helpen verklaren.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen