Ingrijpende ziekte verbeeld in Kunst

psa-hands-psoriasis-nailsOp Strand Zuid bij de RAI in Amsterdam is donderdag een tentoonstelling geopend met 200 kunstwerken, die ervaringen van mensen met  onder andere de huidziekte psoriasis laten zien. Kunstenaars hebben daarvoor samengewerkt met patiënten over de hele wereld. Met de expositie wil de initiatiefnemer AbbVie laten zien hoe groot de impact van de ziekte is en sociaal begrip kweken.

De kunstwerken zijn tot stand gekomen uit ontmoetingen tussen mensen met psoriasis en kunstenaars, schilders en fotografen. Elk verbeelden ze een veelzeggende ervaring uit het werkende of priveleven van deze patiënten, die vaak te maken krijgen met afwijzing, schaamte en een minderwaardigheidsgevoel. De ziekte betekent veel meer dan een rode of schilferige plek op de huid; de impact op het leven is groot.

Ernstige ziekte
Psoriasis kan een grote aantasting van de kwaliteit van leven betekenen. Dat psoriasis een ernstige ziekte is, is onlangs ook onderstreept in een nieuwe resolutie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO roept landen onder andere op om mensen met Psoriasis niet onnodig te te laten lijden door trage diagnose en inadequate of ontoegankelijke behandeling.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen