AVL: Tumoren met behulp van navigatiesysteem eenvoudiger te verwijderen

Array

In het Antoni van Leeuwenhoek zijn de afgelopen maanden een aantal patiënten succesvol geopereerd  met behulp van een nieuwe techniek waarmee  tumoren die niet zichtbaar zijn met het blote oog, door middel van een technologisch hoogstaand navigatiesysteem worden opgespoord en verwijderd. Deze nieuwe techniek implementeert het Antoni van Leeuwenhoek in de zogenoemde OK van de toekomst die op dit moment in aanbouw is en in april volgend jaar wordt opgeleverd.

Bij dit onderzoek dat wordt geleid door chirurg Prof dr. Theo Ruers, zijn patiënten geopereerd waarbij de tumoren zich op een plek bevonden die met het blote oog niet zichtbaar waren of zich op een plek bevonden waarbij het noodzakelijk was om de tumor op de millimeter nauwkeuring weg te snijden omdat deze bijvoorbeeld dicht bij een belangrijke zenuwbaan of klier lag.

De volgende fase van het onderzoek zal zich richten op nog complexere ingrepen waarbij ook positie veranderingen van de tumor tijdens chirurgie kunnen worden gevolgd, de zogenoemde ‘ bewegende’ tumoren. Mede hiervoor heeft Prof. Ruers een subsidiebedrag van de Alp duZes van 1,2 miljoen toegekend gekregen.

Deze nieuwe techniek is in nauwe samenwerking tot stand gekomen met de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek waarbij al langere tijd technieken worden gebruikt die het mogelijk maken om met precisie de tumor te kunnen lokaliseren en vervolgens te bestralen.

Vanavond is de nieuwe techniek te zien op NPO 1 om 18.15 uur in een uitzending van EenVandaag.

Een interview met Theo Ruers met een uitleg over de OK van de toekomst is ook te zien op de website van het Antoni van Leeuwenhoek,  http://youtu.be/2dzqjmkoIXE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen