Bestralen in plaats van verwijderen van okselklieren bij borstkanker geeft dezelfde genezingskans met minder bijwerkingen

Array

Bestralen in plaats van verwijderen van okselklieren met uitzaaiingen bij borstkanker geeft dezelfde genezingskans met minder bijwerkingen
Het bestralen van de okselklieren bij vrouwen met borstkanker en een uitzaaiing in de schildwachtklier, werkt even goed als het operatief verwijderen van deze klieren. Bovendien geeft bestralen minder bijwerkingen. Dat blijkt uit de internationale AMAROS-studie, geleid door prof. dr. Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek. De resultaten van deze studie werden vorig jaar al gepresenteerd op een groot Amerikaans oncologisch congres; nu is de studie ook verschenen in het toonaangevende tijdschrift The Lancet Oncology. Daarmee zijn de resultaten beschikbaar voor borstkankerspecialisten en beleidsmakers wereldwijd.
radiotherapieBorstkanker kan uitzaaien via de lymfeklieren. Om deze reden wordt bij borstkankerpatiënten bij wie er voor de operatie nog geen aanwijzingen voor uitzaaiingen zijn, tijdens de operatie van de tumor, ook de lymfeklier verwijderd die in het meest directe contact met de tumor staat. Deze lymfeklier wordt de schildwachtklier genoemd, en de procedure de schildwachtprocedure. Als er in de schildwachtklier kankercellen worden aangetroffen, worden meestal ook alle andere lymfeklieren in de oksel operatief verwijderd. Dit gebeurt om de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk te maken.

Het nadeel van deze procedure is dat ongeveer dertig procent van de vrouwen waarbij de okselklieren worden weggehaald last krijgt van vochtophoping (lymfoedeem) in de arm. Deze vochtophoping beperkt de bewegingsvrijheid van de arm. Om aan te tonen dat bestraling van de oksel even veilig is als een complete okselkieroperatie, zijn in de AMAROS-studie 1425 vrouwen met uitzaaiingen in de schildwacht lymfklieren van borstkanker verdeeld tussen een groep die de gebruikelijke operatie van de okselklieren kreeg en een groep die alleen bestraling op de okselklieren ontving. De studie is in 34 deelnemende ziekenhuizen uit negen landen uitgevoerd over de periode 2001 en 2010.

Nu, ruim dertien jaar na de start van dit omvangrijke onderzoek, blijkt dat de kans op terugkeer van de kanker bij beide groepen vrouwen zeer laag is. Bestralen werkt dus net zo goed als operatief verwijderen van de okselklieren. Verder bleek dat de kans op het ontstaan van lymfoedeem in de arm na bestraling gehalveerd is ten opzichte van opereren; binnen de groep vrouwen die bestraald werd, kreeg nog maar vijftien procent last van deze vervelende bijwerking.

In het Antoni van Leeuwenhoek is het bestralen van de okselklieren in plaats van operatief verwijderen inmiddels de standaard procedure voor deze patiëntengroep.

Bron: AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen