Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze waarschuwt voor grotere kloof tussen rijk en arm

Array

Ruim 95% medische zorgverleners bang voor tweedeling zorg door afschaffen vrije artsenkeuze
95,2% van de medische zorgverleners in ons land, zoals fysiotherapeuten, cardiologen, internisten, reumatologen of psychologen, zijn bang voor tweedeling in de zorg als minister Schippers (Volksgezondheid) haar plannen doorzet met de introductie van een duurdere en goedkopere zorgpolis. 90,3% van de medici en paramedici vreest dat patiënten met een goedkope polis naar een goedkoop ziekenhuis worden verwezen door hun zorgverzekeraar. Ook als ze een ernstige ziekte hebben.

vrij keusDat blijkt uit onderzoek door de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze onder haar 5.000 aangesloten medische zorgverleners.

“De solidariteit die we in vele tientallen jaren hebben opgebouwd in ons zorgsysteem wordt in een klap opgeblazen door het wijzigen van de Zorgverzekeringswet”, waarschuwt Ger Jager, voorzitter van de stichting.

Jager: “Gezonde jongeren zullen kiezen voor de goedkope polis. Voor ouderen die meer kans lopen ziek te worden of dat al zijn, resteert alleen de restitutiepolis. Maar die is voor velen te duur. Resteert de armoedepolis waarbij je maar moet hopen dat je de juiste zorg krijgt en ook nog eens op tijd. Uit ons onderzoek blijkt dat 93,5% van de medische zorgverleners verwacht dat de tweedeling in de zorg leidt tot langere wachtlijsten voor goedkoper verzekerden. Slechts 1,6% is daar niet bang voor.”

Geen innovatieve geneesmiddelen voor armen
63,9% van de medische zorgverleners vreest ook dat innovatieve geneesmiddelen en therapieën alleen worden verstrekt aan de duurdere restitutiepolis en naturaverzekering met vrije artsenkeuze. 14,8% is daar niet bang voor en 21,3% heeft daar geen mening over. Ook voor behandeling in het buitenland verwacht 67,7% dat goedkoop verzekerden dat op hun buik kunnen schrijven, 11,3% verwacht echter van wel en 8,1% heeft geen mening.

 

Jager: “Zorgelijk voor de minister is dat deze medische zorgverleners, die elke dag met patiënten praten, unaniem aangeven dat de ‘gewone’ Nederlander absoluut geen besef heeft wat de gevolgen zijn voor het schrappen van de vrije artsenkeuze. Maar liefst 100% geeft aan dat de patiënt daar geen weet van heeft. Dat maakt het voor de minister uitermate onzorgvuldig door haastig een wetswijziging door te voeren waarvan de grote impact op de sociale verhoudingen in onze samenleving blijkbaar onvoldoende is gecommuniceerd. Politiek Den Haag doet er verstandig aan eerst het volk goed voor te lichten en daarna als volksvertegenwoordiger te doen wat het volk verlangt.”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen