Technische Unie: ‘Gezonde medewerkers zijn tevreden medewerkers’

Array

Gezond, gemotiveerd en productief aan het werk blijven tot aan je pensioen. Hoe doe je dat bij fysiek belastend werk? Op donderdag 16 oktober komen ruim 150 werkgevers van verschillende bedrijven en organisaties bij elkaar in Veghel om bij gastbedrijf Sligro Food Group kennis over duurzame inzetbaarheid binnen fysiek belastend werk te delen. De Technische Unie is één van hen.

fietsen-is-gezond-200x200Grote gevolgen voor gezondheid
Van alle werknemers in Nederland voert 42% met regelmaat fysiek belastend werk uit. Dat kan bestaan uit kracht zetten, repeterende handelingen of werken in ongunstige houdingen. De gevolgen op de gezondheid van zwaar fysiek werk zijn groot. In de laatste twaalf maanden had 53% van de werknemers klachten aan hun lichaam, 29% van al het werkgerelateerde verzuim is te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kost werkgevers ruim 530 miljoen euro per jaar. Zowel werkgevers als werknemers hebben groot belang bij het verbeteren van veerkracht, weerbaarheid en vitaliteit op de werkvloer. Dit leidt tot een daling van het ziekteverzuim en verhoging van de motivatie en arbeidsproductiviteit. Sligro Food Group is één van de voorlopende organisaties die op 16 oktober zijn aanpak presenteert.

Technische Unie
Onderdeel van het duurzame inzetbaarheidbeleid van de Technische Unie zijn periodieke preventieve check-ups en een sterk veiligheidsbeleid. Ook worden alle 55-plussers in de organisatie gemonitord en worden acties ondernomen om langdurige inzetbaarheid mogelijk te maken. Hieronder valt het aanpassen van fysiek zware taken en het beschikbaar stellen van hulpmiddelen. De werkgever neemt (een groot deel) van de kosten voor haar rekening, maar het levert de Technische Unie ook veel op. Door een goed werkklimaat en een hoge medewerkerstevredenheid is er nu weinig ziekteverzuim.

Bijeenkomst 16 oktober, Veghel
Op 16 oktober praten werkgevers met elkaar over hoe succesvol maatregelen op de werkvloer kunnen worden toegepast. Ook is er aandacht voor verschillende methodes om inzicht te krijgen in de fysieke belasting van werknemers. Bedrijven die deelnemen zijn onder andere HEMA, Kawasaki Motors Europe en Nissan Motor Parts Center. Ook Sligro Food Group deelt kennis met de aanwezigen.

De bijeenkomst is een initiatief van het programma duurzame inzetbaarheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, TNO en het Buro voor Fysieke Arbeid.

Bron: Technische Unie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen