Thuiszorgpersoneel Vérian doet ‘vrijwillig’ loonoffer; Abvakabo FNV heeft twijfels

Array

Personeel van Thuiszorg Vérian uit Epe zou om een lager salaris hebben gevraagd om hun baan te kunnen behouden, dat meldt Omroep Gelderland na gesprekken met met belanghebbenden. Vérian kwam er in de onderhandeling niet uit omdat gemeente Epe niet uit, omdat het tarief dat de gemeente bood te laag was. Om het werk te kunnen behouden zou het personeel een loonoffers als oplossing hebben aangeboden, zo vertelt Rien Zwart, directeur Care & Clean van Vérian aan Omroep Gelderland.De helft van de totaal ongeveer 90 thuishulpen in Epe zal gemiddeld zo’n 10% inleveren. De andere helft verdiend 10 euro bruto omdat zij pasin dienst zijn, medewerkers die langer dan vijf jaar in dienst zijn verdienen 12,50 euro per uur, deze groep zou vrijwillig salaris inleveren.

verianVakbond twijfelt
Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV staat versteld van de uitleg van Vérian. ‘Het zou voor het eerst zijn dat personeel vrijwillig salaris inlevert. Hoe kan een werkgever het zo omdraaien? Zorgorganisaties vinden de tarieven die gemeenten bieden te laag en zegt tegen personeel dat ze 20% moeten inleveren, omdat ze het anders het werk niet kunnen houden. De gemeente krijgt de schuld, maar personeel wordt uiteindelijk vaak onder druk gezet. Ze staan met de rug tegen de muur, zo verteld hij aan Omroep Gelderland

Volgens van der Hoorn speelt op dit moment een soortgelijke situatie in Tiel. Om een einde te maken aan de discussie of de gemeentelijke tarieven te laag zijn, komt er binnenkort een nieuwe cao. ‘Nu wordt er nog onderscheid gemaakt tussen twee soorten huishoudelijke hulp en straks komt er één schaal voor huishoudelijke verzorging. Dan is 10 euro bruto het beginsalaris en dit kan in vijf jaar oplopen tot 12,50 euro per uur. Op 1 januari zou deze cao in moeten gaan.’

Vérian zal per 1 januari 450 werknemers ontslaan, bij een aantal zal een tijdelijk contract niet wordt verlengd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen