Onderzoek naar dronken fietsers op de spoedeisende hulp

Array

fietsen-is-gezond-200x200Uit het onderzoek van VeiligheidNL, wat het BNN-programma Spuiten en Slikken heeft geinitieerd, blijkt dat jaarlijks 2700 dronken fietsers worden behandeld op een spoedeisende hulp (SEH) -afdeling na een fietsongeval, oftewel meer dan 50 SEH-behandelingen per week! In 59% van deze gevallen, wat neer komt op het enorme aantal van 1600 dronken fietsers per jaar, gaat het om ernstig en langdurend hoofdletsel. Dit en nog veel meer was gisteren te zien  in Spuiten en Slikken bij BNN.

Marco Brugmans, directeur VeiligheidNL: “We zien in het onderzoek opvallend veel hoofdletsels bij fietsers met alcohol op. Fietsers moeten niet zo veel drinken dat ze van hun fiets vallen, want van hoofdletsel kan je maanden lang de gevolgen ondervinden.’ De cijfers uit het onderzoek zijn een topje van de ijsberg. Want eerder research heeft laten zien dat er op de afdeling spoedeisende hulp sprake is van een flinke onder-registratie van de betrokkenheid van alcohol bij ongevallen. Het blijkt zelfs dat dit bijna zes keer zoveel is, dan nu geschat wordt!

Het onderzoek, geïnitieerd door Spuiten en Slikken, is gedaan naar aanleiding van een recent verschenen onderzoek van de Universiteit van Groningen waaruit blijkt 89 procent van de nachtfietsers in Groningen en Den Haag gedronken had. Maar liefst 68 procent had meer op dan wettelijk toegestaan is.

Op de hoogte blijven van al het nieuws van Spuiten en Slikken? Check spuitenenslikken.bnn.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen