Thema-avond over angst en dwang bij kinderen

www-onlineComputertrainingen als behandeling voor kinderen met angst- of dwangklachten. Dat is het onderwerp van de thema-avond die de Angst, Dwang en Fobiestichting op donderdag 30 oktober in Driebergen organiseert.

Er worden tijdens deze bijeenkomst twee belangrijke onderzoeken gepresenteerd over online methoden tegen angst- of dwangklachten bij kinderen van 8 tot en met 18 jaar. Het ene onderzoek is van de Bascule en het AMC in Amsterdam, het andere van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Tien tot vijftien 15 procent van de kinderen en jongeren lijden aan angst- of dwangstoornissen. Helaas worden deze problemen niet of veel te laat opgemerkt en zestig procent van de kinderen krijgt daardoor geen behandeling. Bovendien zijn de huidige behandelingen lang niet altijd effectief, maar zestig tot zeventig procent van de kinderen geneest. De verwachting is dat dit percentage met de nieuwe methoden flink zal stijgen.

Het Rotterdamse onderzoek heeft als doel om de werkzaamheid van een online aandachtstraining vast te stellen. Kinderen leren door middel van een computerprogramma om hun aandacht op neutrale of leuke dingen te richten, in plaats van op dat wat hen bedreigt..

Het Amsterdamse onderzoek is erop gericht om vast te stellen of een computertraining, voorafgaand aan een cognitieve gedragstherapie, het effect van die therapie vergroot. De kinderen lezen op de computer korte verhaaltjes over een situatie met een dwangprobleem en moeten vervolgens aan de slag met de voorgestelde oplossing.

Op de informatieavond worden de nieuwe behandelingen uitgelegd, wordt besproken welke kinderen aan de onderzoeken kunnen meedoen en hoe ouders hen kunnen aanmelden. Frits Boer, emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van het AMC in Amsterdam, is avondvoorzitter.

De bijeenkomst wordt gehouden in het gebouw Champ Aubert, Boterbloem 1, Driebergen- Rijsenburg. Dit is op korte afstand van de afslag Driebergen-Zeist en het NS station (gratis parkeergelegenheid). Het duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Voor leden van de ADF-stichting bedraagt de toegangsprijs 5 euro, voor niet-leden 15 euro. Het verzoek is om je vooraf aan te melden via [email protected]. Meer informatie over de bijeenkomst is te vinden op www.adfstichting.nl.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen